Ajankohtaista

Taidekoti Kirpilä etsii opasta

Taidekoti Kirpilä etsii opasta

Oppaan työhön kuuluu opastusten pitäminen sekä muut asiakaspalvelutehtävät museon aukipitovuoroina. Taidekoti on avoinna keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16, jolloin paikalla on aina yksi oppaista, minkä lisäksi tilattuja opastuksia järjestetään...

Emmi Vennan sooloesitys ensi-illassa 22.9.

Emmi Vennan sooloesitys ensi-illassa 22.9.

“This world that we imagine in this room, might be used to gain access to other rooms, other worlds, previously unimaginable” Osana Mariliis Rebanen kuratoimaa Taidekoti Kirpilän 30-vuotisjuhlanäyttelyä Vuodet jotka toistavat päivänsä Taidekodissa nähdään koreografi...

Kesän aukioloajat

Kesän aukioloajat

Taidekoti Kirpilä on avoinna koko kesän keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16, myös juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina 26.6. Lämpimästi tervetuloa! Yleisöopastus alkaa keskiviikkoisin klo 14.30 ja sunnuntaisin klo 12.30. Tilattuja opastuksia järjestetään...

TAPAHTUMAKALENTERI

   
kesä
3
pe
30-vuotisjuhlanäyttely Vuodet, jotka toistavat päivänsä
kesä 3 @ 14:00 – loka 2 @ 16:00
30-vuotisjuhlanäyttely Vuodet, jotka toistavat päivänsä

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 30 vuotta Taidekoti Kirpilän perustamisesta. Kolmekymmenvuotisen taipaleen kunniaksi Kirpilässä järjestetään juhlanäyttely nimeltä Vuodet, jotka toistavat päivänsä – Years that repeat their days. Näyttely avautui perjantaina 3.6.2022 ja on avoinna yleisölle sunnuntaihin 2.10.2022 saakka.

Nykytaiteeseen keskittyvän näyttelyn on kuratoinut Mariliis Rebane. Näyttely esittelee uusia teoksia Freja Bäckmanilta, Shia Conlonilta, August Joensalolta, Minjee Hwang Kimiltä, Iona Roisinilta, Emmi Vennalta ja Bogna Luiza Wiśniewskalta.

Näyttelyn paikkasidonnaiset teokset – joista osa naamioituu arkipäiväisiksi esineiksi – asettuvat eri tekniikoin läheiseen vuoropuheluun museon kodinomaisen tilan kanssa. Taidekoti Kirpilän ympäristö muodostuu näin perustaksi ajan lineaarisuuden kyseenalaistamiselle. Näyttely haastaa tiukat rajat menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välillä. Yhtä lailla kyseenalaiseksi asettuu elämänkaaren suoraviivainen kehitys riippuvaisesta lapsuudesta itsenäiseen aikuisuuteen, jonka olennainen osa on lisääntyminen.

Lähtökohtana on ajatus queer-ajasta. Näyttelyn nautintoon keskittyvät teokset viittaavat olemassaolon tahtiin, joka näyttäytyy pikemminkin vahvana sykkeenä kuin kellon tasaisena tikityksenä.

Juhani Kirpilä hankki teoksia, joiden keskellä tahtoi elää. Hänen kokoelmassaan on erityisen paljon muoto- ja ihmiskuvia. Näissä näkyy ihmisyyden koko kirjo. Taidekodissa vuoropuhelu menneen ja nykyisen välillä on käsinkosketeltavaa, ja tätä juhlanäyttely korostaa entisestään”, sanoo vt. museonjohtaja Olli Vallinheimo.

Taidekoti Kirpilässä esillä olevien teosten lisäksi näyttelyyn sisältyy August Joensalon juhlanäyttelyä varten tekemä videoteos, joka julkaistaan myöhemmin verkossa. Osa näyttelyä ovat myös Freja Bäckmanin vinyylilevyn kuuntelutapahtumat ja Emmi Vennan koreografioimat esitykset.

Taidekoti Kirpilä on avoinna yleisölle keskiviikkoisin kello 14–18 ja sunnuntaisin kello 12–16 sekä tilausryhmille sopimuksen mukaan.

Lämpimästi tervetuloa!

Taiteilijoiden ja kuraattorin kuva: Riitta Supperi

loka
1
la
Koreografi Emmi Vennan esitys: ”This world that we imagine in this room, might be used to gain access to other rooms, other worlds, previously unimaginable”
loka 1 @ 17:00 – 18:00
Koreografi Emmi Vennan esitys: ”This world that we imagine in this room, might be used to gain access to other rooms, other worlds, previously unimaginable”

Koreografi Emmi Vennan paikkasidonnainen sooloesitys kytkeytyy Taidekoti Kirpilän tiloihin tanssin, puheen ja hallusinatorisen animaation kautta. Se on luku, ote tai valikoima Vennan laajemmasta työskentelyprosessista, jossa taiteilija lajittelee erilaisia tilanteita, eleitä, muistikirjamerkintöjä ja visuaaleja assosiatiiviseksi mielenmaisemaksi.

Teoksen nimi on lainaus elokuvaohjaaja Lana Wachowskilta.

Esityksen kieli: suomi ja englanti

Maksuton sisäänpääsy, varaa paikkasi Eventbriten kautta: Eventbrite

Pieni määrä lippuja saatavilla myös ovelta ennen tapahtuman alkua. Muistathan perua varaamasi paikan, jos olet estynyt.

Kuva ja animaatiot: Aino Autere
Dramaturginen tuki: Erno Aaltonen

Emmi Venna työskentelee koreografina, esiintyjänä, kirjoittajana ja osana kuratoriaalisia työryhmiä. Vennan työskentelyssä tulevat yhteen eletyn kehon kokemuksen kuuntelu, tanssi- ja taidehistorioiden tutkiminen, leikki fiktioilla sekä esitystilanteen maagisen potentiaalin metsästys. Viimeaikaisimpia töitä ovat mm. Kitchen Sink (Sinne, 2022) tilausteos CORE TaDaC-ryhmälle (Teak/Zodiak 2021) ja sooloteos Fabulous Muscles (Mad House Helsinki/Ehkä-tuotanto, 2020).

www.emmivenna.com

loka
16
su
Konsertti: Niillas Holmberg ja Pauli Lyytinen
loka 16 @ 16:00 – 17:00
Konsertti: Niillas Holmberg ja Pauli Lyytinen

Kirjailija-muusikko Niillas Holmbergin ja saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytisen yhteistyössä kuulijoille kerrotaan maisemia, joissa rantojen vesiraja nousee ja laskee. Holmberg lukee omia runojaan yhdistellen runonlausuntaansa rantaviivojen fragmentoimaa joikua. Tähän Lyytinen rakentaa kokonaisia musiikillisia maailmoja saksofonia, perkussioita ja elektroniikkaa hyödyntäen.

Vapaa pääsy. Konserttiin on 40 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Emme ota vastaan ennakkoilmoittautumisia, mutta jos haluat varmistaa oman paikkasi, voit noutaa paikkalipun Taidekodista sunnuntaina klo 12 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

niillas.com
www.paulilyytinen.com

Kuva: Aarni Toiviainen

loka
30
su
Konsertti: Piia Komsi, koloratuurisopraano ja Juho Alakärppä, piano
loka 30 @ 16:00 – 17:00
Konsertti: Piia Komsi, koloratuurisopraano ja Juho Alakärppä, piano

Ohjelma:
Anton Webernin kanssa luontoretkellä:
Anton Webern (1883–1945):
Bild der Liebe (Runo: Martin Greif) Teoksen valmistumisajankohta: Preglhof, 11.9.1904
Der Tod (Matthias Claudius) Wien, 24.11.1903
Blumengruss (Johann Wolfgang von Goethe) Wien, 1903
Franz Schubert (1797–1828):
Gretchen am Spinnrade (Goethe: Faust), D 118, 19.10.1814
Klärchens Lied (Goethe: Egmont), 1815
Arnold Schönberg (1874–1951):
Deinem Blick mich zu bequemen (Johann Wolfgang von Goethe), 3.1.1903
Sehnsucht, op. 8. nr 3 (Des Knaben Wunderhorn), (Klavierauszug von Anton Webern), 1911
Anton Webern:
Nachtgebet der Braut (Richard Dehmel) Preglhof, 10.4.1903
Ideale Landschaft (Richard Dehmel), 1906
Drei Lieder, op. 25 (Hildegard Jone), 1934–1935
1. Wie bin Ich froh!
2. Des Herzens Purpurvogel
3. Sterne, ihr silbernen Bienen
Freunde (Ferdinand Avenarius), 6.1.1904

Vapaa pääsy. Konserttiin on 40 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Emme ota vastaan ennakkoilmoittautumisia, mutta jos haluat varmistaa oman paikkasi, voit noutaa paikkalipun Taidekodista sunnuntaina klo 12 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

Piia Komsin kuva: Ville Paul Paasimaa

Piia Komsi, soprano coloratura:

Sopraano ja sellisti Piia Komsi pystyy siis aivan kaikkeen…— Medusa-ooppera on Piia Komsin virtuoosinäytös.”, (Vesa Siren, Helsingin Sanomat 19.8.2022)

Komsi’s voice is phenomenal, capable of extremes of pitch and textures beyond the range of most, combined with extraordinarily crisp articulation. Her voice is almost superhumanly elastic, her diction precise even in phrases as convoluted as those thrown at her by Joyce and Eötvös.” – Anne Ozorio, Opera Today

Most of all, though, the whole 40-minute work sets a fearsome test for any coloratura soprano, and Komsi passed it superbly, meeting every challenge with real operatic brilliance.” – Andrew Clements, The Guardian

Koloratuurisopraano Piia Komsi aloitti musiikkiopintonsa Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa 7-vuotiaana Jouko Paavolan ja Lauri Pulakan sello-oppilaana. Teini-ikäisenä hän pääsi professori Arto Noraksen oppilaaksi Sibelius-Akatemiaan, jossa suoritti sellodiplominsa. Sello-opintojaan hän täydensi vielä Ruotsissa Frans Helmersonin johdolla ja USA:ssa Yalen yliopistossa Aldo Parisotin johdolla, missä hän myös opiskeli laulua Lily Chookasian opettajanaan. Selloensikonserttinsa hän piti 1990. Laulajana hän valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta 2002 opettajanaan Marjut Hannula ja piti toisen menestyksekkään ensikonserttinsa nyt laulajana 2003. Piia Komsi oli sellistin virassa Suomen Kansallisoopperan orkesterissa 1989–2001.

Koloratuurisopraano Komsin läpimurtorooli oli Thomas Adesin Powder Her Face -oopperan Maid Helsingin Musica Nova -festivaalilla. Sittemmin hän on saanut kiitosta useista rooleista kuten viimeisimpänä Medusa ja poikarakastaja Narkissos (Paola Livorsi: Medusa), Martha (Le Malentendu), Medea (Pascal Dusapin: Medea Material), Venus/Gepopo (György Ligeti: Le Grand Macabre), Yön kuningatar ja Pamina (Mozart: Taikahuilu), Brünnhilde (Wagner/Dove: Ring) ja Tytär-Kraut (Heinz-Juhani Hofmann: Ahti Karjalainen – Elämä ja teot). Piia Komsi on tehnyt rooleja Suomen Kansallisoopperassa ja vapaan kentän oopperaproduktioissa ja erityisesti ulkomailla mm. Bolognan Teatro Comunalessa, Chemnitzin oopperatalossa, Baijerin Valtionoopperassa, Théâtre du Capitol Toulousessa, Napolin San Carlossa, Pariisin Théâtre et Musiquessa, Rooman Teatro Olimpicossa, Buenos Airesissa Teatro Colónissa, Opera Lillessä ja Tel Avivin oopperassa.

Piia on kysytty barokkiklassisen ja uuden musiikin tulkki ympäri maailmaa. Hänen virtuoosisen notkealle äänelleen on sävelletty useita teoksia oopperoista kamarimusiikkiin, hänen kyetessään mitä vaikeimpiin ääniakrobaattisiin suorituksiin. Yksi intensiivisimmistä yhteistyökumppaneista on koko laulu-uran ajan ollut yhteistyö säveltäjä Unsuk Chinin kanssa, jonka teoksia Komsi on myös kantaesittänyt ja levyttänyt. Piia lauloi Kissan roolin Alice in Wonderland- oopperan kantaesityksessä Münchenissä (esitys valittiin vuoden parhaaksi oopperakantaesitykseksi Saksassa), ja Anu ja Piia Komsi kantaesittivät Cantatrix Sopranican Lontoossa ja sittemmin lukuisten orkestereiden kanssa Euroopassa.

Suomalaisista säveltäjistä Komsi on esittänyt ja kantaesittänyt paljon muun muassa Esa-Pekka Salosen, Heinz-Juhani Hofmannin, Kaija Saariahon, Tapio Tuomelan, Aija Puurtisen, Jovanka Trbojevicin, ja Einojuhani Rautavaaran musiikkia.

Piia Komsi on koko laulajan uransa alusta asti ollut myös aktiivinen liedlaulaja ja tehnyt intensiivistä yhteistyötä mm. pianistien Ilmo Rannan ja Juho Alakärpän kanssa. Piian koko ohjelmisto ja tarvittavat tiedot löytyvät nettisivuilta www.piiakomsi.com

Hänen uusin aluevaltauksensa on laulaa ja soittaa selloa samanaikaisesti, ja tälle maailman ainoalle koloratuurisopraanosellistiyhdistelmälle hänelle ovat säveltäneet Liza Lim, Anna-Lena Laurin, Heinz-Juhani Hofmann, Jovanka Trbojevic ja Paola Livorsi. Kotimaassa Piia on vieraillut mm. Suomen Kansallisoopperassa, West Coast Kokkola -oopperassa, Porin oopperassa, Nilsiän Opera Cavassa, Taite-ryhmän ja Skaalan produktioissa.

Suomalaisten orkestereiden lisäksi hän on laulanut mm. New Yorkin Filharmonikkojen, Los Angelesin Filharmonikkojen, Baijerin Radio-Orkesterin, BBCSO Lontoon ja BBC Walesin Sinfoniaorkestereiden, Philharmonie Radio Francen, Ensemble Intercontemporainin, Kölnin Musik Fabrikin, NDR  ElbPhilharmonie Hamburgin, Gulbenkian orkesterin, Oslon Filharmonikoiden, Tukholman Kuninkaallisen Filharmonian, Göteborgin Sinfonikkojen, Frankfurtin Ensemble Modernen ja Porton Casa da Musica Sinfonia National- ja RemixEnsemblen kanssa. Mm. näiden orkestereiden myötä hän on tehnyt paljon yhteistyötä huippukapellimestareiden kuten Alan Gilbertin, Sakari Oramon, Esa-Pekka Salosen, Peter Eötvösin, Kent Naganon, François Xavier Rothin, Andres Mustosen ja Peter Rundelin kanssa.

Piia Komsi on esiintynyt myös lukuisilla musiikkifestivaaleilla koti- ja ulkomailla (Östersjö-Festivalen Stockholm, Proms Lontoo, Musica Viva Strasbourg, Zagreb Music Biennale).

Piia Komsin levytys Mother Tongue Liza Limin Tongues -levyllä on päässyt vuoden 2021 parhaimpien levytysten listalle New Yorker -lehdessä. Komsi sai 2018 Italian arvostetun Franco Abbiati palkinnon parhaasta nykyoopperan esityksestä Italiassa: Dusapinin oopperasta Medea, jossa Piia lauloi Medean pääroolin.

2019 Piia Komsi oli ehdolla vuoden 2019 naislaulajaksi, Sängerin des Jahres, Opus Klassikin arvostetulla listalla mm. Renée Flemingin, Anna Netrebkon ja Diana Damraun kanssa kahdessa kategoriassa: “Category 1: Female Singer of the Year, Piia Komsi received the nomination in this category for her performance of Rolf Riehm’s Die schrecklich-gewaltigen Kinder / O Daddy in a live recording. Category 9: Vocal Soloist Recording: Concert Piia Komsi – Rolf Riehm: Die schrecklich-gewaltigen Kinder.

Komsin levytyksiä on myös palkittu mm. Emma-palkinnolla.

Komsin uusin, juuri ilmestynyt levy Soita. Kirjoita joskus. Ruf an. Schreib doch mal. sisältää Heinz-Juhani Hofmannin sooloteoksia hänelle sävelletyille sopraano-sello -yhdistelmälle ja sopraanosoololle ja on jo saanut ylistäviä arvosteluita useilta kriitikoilta. Levytys sai jälleen Piia Komsin vuoden 2022 ehdokkaaksi mm. parhaan naislaulajan ja parhaan nykymusiikkiteoslevytyksen Opus Klassikin listalle.

Lähivuosien levytyksiä ovat olleet Zoltán Jeneyn Wohin (Presto Classical), Rolf Riehmin Die Schreckliche gewaltige Kinder (WERGO) ja Vinko Globokarin Exil 3 (Neos Music).

Levy Solaris ilmestyi 22.11.2012 Naxos/Proprius -merkillä (uusia sävellyksiä säveltäjiltä Rautavaara, Tuomela, Hofmann, Puurtinen, Järvelä, Yanov-Yanovsky, Raskatov, Bach, Schubert, Boulanger) sisältäen rukouksia ja lohdutuksen lauluja. Se on saanut kriitikoilta ylistäviä arvioita: ”Vuoden paras levy” ja ”aito taidelevy”.

Aikaisemmat levytykset:

Ahti Karjalainen – Elämä, Kekkonen ja teot (Heinz-Juhani Hofmann/Alba, 2016 Emma-palkintoehdokkuus)

Wing on Wing (Esa-Pekka Salonen/DG)

Akrostichon Wortspiel (Unsuk Chin/DG)

From the Grammar of dreams (Kaija Saariaho/Ondine, Vuoden levy -palkinto)

Procris (Lotta Wennäkoski/Gamba Nova/Alba, 2009 Emma-palkinto)

Äidit ja tyttäret -ooppera/PohjolanTytär (Tapio Tuomela/AULoS)

Alice in Wonderland -ooppera DVD (Unsuk Chin/Kent Nagano/Baijerin Valtionooppera)

2022–2023 Piia Komsi esittää pääroolit mm. näissä uusissa kantaesityksissä:

– Paola Livorsi: Ooppera-tanssiteos Medusa, Exit3-Companyn tuotanto, jossa Komsi on taiteellinen johtaja ja tuottaja

Juha Hurme: Asmodeus, Helsingin kaupunginteatteri, 2023

Eeva Kontu: Armi-ooppera, Ilmajoen musiikkijuhlat, 2023

– Heinz-Juhani Hofmann: Ooppera Hypatia Aleksandrialaisesta Espoon Kaupunginteatteri, 2024

www.facebook.com/PiiaKomsiSoprano
www.youtube.com/channel/UCAz0tPDj2XEq45ZHaSOZRWA

Juho Alakärppä, pianotaiteilija:

Pianotaiteilija Juho Alakärppä on kotimaassa ja ulkomailla palkittu erityisesti liedpianistina ja kamarimuusikkona. Hän esiintyy säännöllisesti eturivin laulajien ja soittajien kanssa sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Alakärppä toimii myös pidettynä pedagogina kamarimusiikin ja säestyksen lehtorina Centria-ammattikorkeakoulussa. Alakärppä on Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen ja toiminut mm. Laulun valo -festivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Aarne Pelkosen kanssa.

marras
6
su
Svenskspråkig guidning / Ruotsinkielinen yleisöopastus
marras 6 @ 14:30 – 15:30
Svenskspråkig guidning / Ruotsinkielinen yleisöopastus

Konsthemmets guide, FM Eija Olsson berättar om Juhani Kirpilä och hans konstsamling.

Varmt välkommen till Konsthemmet på Svenska dagen!

Fritt inträde.

Foto av Eija Olsson: Riitta Supperi

Taidekodin opas, FM Eija Olsson kertoo Juhani Kirpilän elämästä ja taidekokoelmasta.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan Taidekotiin på svenska Ruotsalaisuuden päivänä!

Vapaa pääsy.

Eija Olssonin kuva: Riitta Supperi

marras
20
su
Queer-opastus
marras 20 @ 14:30 – 15:30
Queer-opastus

Taidekodin opas, FM Karoliina Arola johdattelee tarkastelemaan taidekokoelmaa sateenkaarevin tulkinnoin, heteronormatiivisen näkökulman unohtaen.

Lämpimästi tervetuloa!

Karoliina Arolan kuva: Riitta Supperi

marras
27
su
Konsertti: Ensemble Gamut!
marras 27 @ 16:00 – 17:00

Aino Peltomaa, laulu, keskiajan harppu, perkussiot
Ilkka Heinonen, jouhikot, laulu, perkussiot, elektroniikka
Juho Myllylä, nokkahuilut, laulu, elektroniikka

Ensemble Gamut! on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista. Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään “Gamut” (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus, ja “kamut” viittaa suomalaiseen kansanmusiikkiin sekä kaveruksiin. Yhtye julkaisi esikoisalbuminsa UT joulukuussa 2020. Se valittiin mm. YLE:n parhaiden taidemusiikkilevyjen joukkoon ja palkittiin Suomen Vanhan Musiikin liiton Vuoden vanhan musiikin teko -palkinnolla. Eclipse Music julkaisee yhtyeen toisen levyn RE 25.11.2022.

Lapsed caick laolacatt! -ohjelmakokonaisuudessa Ensemble Gamut! tarkastelee varhaisinta Suomen alueella säilynyttä musiikkia, kirjallisia nuottilähteitä Pyhän Henrikin riimioficiumista, Naantalin birgittalaissisarten laulukirjasta (Cantus Sororum), Turun katedraalikoulun toimesta kootusta Piae Cantiones -kokoelmasta, sekä vanhoista runosävelmistä. Nämä varhaiset lähteet, improvisaatio ja elektroniset äänimaisemat muodostavat tässä ajassa soivan, historiasta inspiroituneen kokonaisuuden.

Auli Särkiö-Pitkänen / Rondo
”Ensemble Gamut! lähestyy vanhaa musiikkia tavalla, joka on Suomen vanhan musiikin kentällä aivan omaa luokkaansa.”

Vapaa pääsy. Konserttiin on 40 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Emme ota vastaan ennakkoilmoittautumisia, mutta jos haluat varmistaa oman paikkasi, voit noutaa paikkalipun Taidekodista sunnuntaina klo 12 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

youtu.be/NGE_W9Oy-qk
www.facebook.com/ensemblegamut/
www.instagram.com/ensemblegamut/
www.ensemblegamut.com
www.ensemblegamut.com/epk
open.spotify.com/artist/0wM3VJ8L1LuY2YpLFpIQve? si=_cpLuLzIS8eCVpekkfbE0A

joulu
11
su
Liedkonsertti
joulu 11 @ 16:00 – 17:00
Liedkonsertti

Sibelius-Akatemian jouluisten liedien konsertti:

Olivia Moss, sopraano
Kumi Shimozaki, piano
Lotta Pylkäs, mezzosopraano
Aino Heimonen, piano

Vapaa pääsy. Konsertteihin on 40 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Emme ota vastaan ennakkoilmoittautumisia, mutta jos haluat varmistaa oman paikkasi, voit noutaa paikkalipun Taidekodista sunnuntaina klo 12 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

Kuva: Salonki / Riitta Supperi

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan