VIERAILU KIRPILÄSSÄ

Pohjoinen Hesperiankatu 7
6. krs
00260 Helsinki

Aukioloajat

ke 14–18, su 12–16, sekä ryhmille sopimuksen mukaan

Vapaa pääsy

Maksuttomat yleisöopastukset ke 14.30 ja su 12.30.
Tilatut ryhmäopastukset maksullisia.

Meille kätevästi joukkoliikenteellä

Tarkista aikataulut: HSL

Tilattujen opastusten hinnat


Arkisin
70 € (suomeksi ja ruotsiksi, myös queer-opastus ja kuvailutulkattu opastus)
80 € (muut kielet, myös queer-opastus)
teemaopastus suomeksi ja ruotsiksi 140 €
teemaopastus muut kielet 160 €


Lauantaisin ja sunnuntaisin
90 € (suomeksi ja ruotsiksi, myös queer-opastus ja kuvailutulkattu opastus)
100 € (muut kielet, myös queer-opastus)
teemaopastus suomeksi ja ruotsiksi 180 €
teemaopastus muut kielet 200 €


Maksu paikan päällä Taidekoti Kirpilässä kortilla. Taidekoti Kirpilä ei käytä verkkolaskutusta.

Tilattu opastus tulee perua viimeistään viikkoa ennen sovittua ajankohtaa. Lauantaiksi tai sunnuntaiksi sovittu opastus tulee perua viimeistään edeltävän viikon perjantaina klo 16: taidekoti@skr.fi. Tätä myöhemmin perutuista opastuksista peritään täysi hinta.


Koululaisopastukset ja selkosuomiopastukset opiskelijaryhmille ovat maksuttomia ma–pe klo 9–16. Tämän ulkopuolisina aikoina opastukset maksavat 45 €. Peruuttamattomasta tai alle viikkoa aikaisemmin perutusta opastuksesta veloitamme 45 €.

Opastusten peruutukset ilmoitetaan osoitteeseen taidekoti(at)skr.fi.

Ryhmät voivat saapua Taidekoti Kirpilään 10 min ennen tilatun opastuksen alkamista.

Taidekoti Kirpilää ei vuokrata ulkopuolisia tilaisuuksia varten.

Ryhmäkäyntitiedustelut ja varaukset:
taidekoti(at)skr.fi tai 050 351 4337

OPPAAMME

Riitta Ojamaa

Riitta Ojamaa on aloittanut museotyöt draamaoppaana. Hän on myös opettanut kuvataidetta ja maalaa itsekin. Työskentely koululaisryhmien kanssa on lähellä sydäntä. Riitta nauttii keskusteluista ja kohtaamisista taiteen äärellä. Häntä kiehtovat tarinat ja ihmiskohtalot taiteen taustalla. Kiinnostuksen taiteeseen hän on perinyt lapsuudenkodistaan.

Kielet: suomi, selkokieli

 

Eija Olsson

FM Eija Olsson on ”perinteisen koulukunnan” museo-opas, joka välittää tietoa kokoelmasta, taiteilijoista, aikakausista, tyyleistä ja siitä, miten taiteilija ja hänen taiteensa on vastaanotettu aikanaan. Olssonin innostus, palava mielenkiinto ja rakkaus taiteeseen välittyvät hänen opastuksillaan.

Kielet: suomi, selkokieli, ruotsi, englanti

Kuva: Riitta Supperi

Antti Solin

Antti Solin on pitkään draamaoppaana työskennellyt kulttuurihistorioitsija. Kirpilässä roolit kuitenkin unohdetaan, ja opas omana itsenään vastaanottaa vieraat sellaisina kuin he Taidekotiin saapuvat. Solinia kiehtoo aina taideteosten historiallinen ja yhteiskunnallinen konteksti, mutta erityisesti sukupuolen ja seksuaalisuuden teemat ovat hänelle tärkeitä.

Kielet: suomi, selkokieli, englanti

Kuva: Riitta Supperi

Ryhmät ja erikoisopastukset

Taidekoti Kirpilä on avoinna ryhmille aukioloaikojen (ke 14–18 ja su 12–16) lisäksi sopimuksen mukaan myös muina aikoina. Vierailu sisältää noin 60 minuutin pituisen opastuskierroksen. Yhdelle opastuskierrokselle mahtuu enintään 15 henkilöä. Tätä suuremmat ryhmät varaavat kaksi opasta/opastusta, jolloin opastuksen hinta on kaksinkertainen. Yhden ryhmän vähimmäiskoko on noin 4 henkilöä, jos vierailu tapahtuu aukioloajan ulkopuolella.

Ryhmät voivat saapua Taidekoti Kirpilään 10 min ennen tilatun opastuksen alkamista.

Opastuksen voi tilata myös queer-näkökulmalla, jolloin kokoelmaa tarkastellaan vinolla katseella, heteronormatiivisia konventioita purkaen.

Teemaopastusesittelyt aihepiireittäin

Tutustu teemaopastusten sisältöihin klikkaamalla palkkia.

KIEHTOVIA TAITEILIJOITA

Yrjö Saarinen – Mikä Intensiteetti! Mikä väri-ilo!

Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti

Opas: Eija Olsson

Värikäs ekspressiivisyys kiehtoi Juhani Kirpilää, jonka kokoelmassa on kuusitoista Yrjö Saarisen teosta. Nämä kaikki ovat rohkeita ja vereviä, ja niiden intensiteetti on hurja. Teoksissa on edustettuina kaikki kolme Yrjö Saariselle ominaista maalaustyyppiä: alastomat rehevät naiset, Tourujoen lapsuudenmaisemat ja kukka-asetelmat.


Itsenäisiä taiteilijanaisia Kirpilässä: Eva Cederström, Ester Helenius, Venny Soldan-Brofeldt ja Dora Wahlroos

Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti

Opas: Eija Olsson

Juhani Kirpilä osti keräilijänuransa alusta asti taiteilijanaisten teoksia. Kaikkiaan niitä kertyi Taidekodin kokoelmaan 32:lta taiteilijalta. Opastuksella tutustutaan neljän erilaisen taiteilijanaisen elämään ja heidän Juhani Kirpilän kokoelmassa oleviin maalauksiinsa. Eva Cederströmille oli tunnusomaista kuulaan siniset pelkistetyt maalaukset. Ester Helenius oli ilmaisultaan intuitiivinen ja runsas koloristi. Hänen maalauksissaan on valoa, väriä ja intensiivistä tunnetta. Venny Soldan-Brofeldtin aiheet olivat kodinläheisiä. Hän kuvasi usein lapsia ja merimaisemia. Lisäksi hän oli aktiivinen naisasianainen. Pariisissa opiskellut Dora Wahlroos oli sitoutunut naturalismin perinteeseen. Hän oli aluksi suositumpi kuin Helene Schjerfbeck. Nykyään hänet tunnetaan erityisesti muotokuvamaalauksistaan.


Rohkeita ja persoonallisia taiteilijanaisia Kirpilässä: Fanny Churberg, Meri Genetz, Essi Renvall ja Elga Sesemann

Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti

Opas: Eija Olsson

Opastuksella tutustutaan neljän erilaisen taiteilijanaisen elämään ja heidän Juhani Kirpilän kokoelmassa oleviin teoksiinsa. Fanny Churberg opiskeli Düsseldorfissa ja maalasi maisemia taitavammin ja ilmeikkäämmin kuin miehet. Meri Genetziä voidaan luonnehtia koloristiksi, joka kuuluu jälkimarraskuulaisten etevimpiin maalareihin.  Essi Renvall tunnetaan taitavana lapsikuvaajana ja WSOY:n kirjailijamuotokuvista. Hänen tunnetuin monumentaalityönsä on Rauhanpatsas vuodelta 1968. Elga Sesemann löysi oman tyylinsä jo opiskeluaikana 1940-luvulla. Hänet tunnetaan lukuisista omakuvista, joissa hän käytti paksusti väriä ja palettiveistä.


Aurinkoa ja melankoliaa

Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti

Opas: Eija Olsson

Kirpilän olohuoneessa esitellään kaksi suomalaista 1900-luvun alun taidemaalaria, Santeri Salokivi ja Einar Ilmoni. Keskenään he olivat erilaisia taitelijoina ja persoonina ja ovat ansainneet paikkansa Juhani Kirpilän kokoelmassa. Santeri Salokiven maalaukset ovat täynnä auringonvaloa ja positiivista energiaa. Hänet tunnetaan impressionistisista merimaisemista ja täyteläisistä väreistä. Einar Ilmoni oli Salokiven vastakohta, joka tunnetaan erakkona ja originellina taitelijana. Hän kärsi masennuksesta ja hermoromahduksesta. Niukasti värejä käyttäneen Ilmonin teoksissa nähdään syvää uskonnollisuutta ja rauhaa.


Kirpilän kokoelman veistokset ja niiden tekijät

Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti

Opas: Eija Olsson

Opastuksella tutustutaan kaikkiin Juhani Kirpilän taidekokoelman veistoksiin ja niiden veistäjiin. Puhuttelevat muotokuvat (esimerkiksi Essi Renvall, Jean Sibelius, Ilmari Kianto ja Tarmo Manni), nasevat/mainiot eläinaiheiset Lepakosta Gorillaan sekä modernistiset abstraktit veistokset muodostavat aisteja kutkuttavan kokonaisuuden Juhani Kirpilän koti-interiöörissä.

KERÄILIJÄ JA HÄNEN KOKOELMANSA

Juhani Kirpilä taidekeräilijänä

Kielet: Suomi, Englanti

Opas: Antti Solin

Juhani Kirpilä (1931–1988) oli helsinkiläinen lääkäri ja taidekeräilijä, jonka taidekokoelmaa voi ihailla Suomen Kulttuurirahaston ylläpitämässä Taidekoti Kirpilässä Helsingin Töölössä. Opas Antti Solin kertoo kierroksellaan Juhani Kirpilän elämänvaiheista sekä taustoittaa tämän tekemiä teoshankintoja.

Luontokato ja luonnon kuvat

Kielet: Suomi, Englanti

Opas: Antti Solin

Taidekodin teoksista suuri osa on maisemia ja asetelmia – kuollutta luontoa. Mitä taidekokoelma kertoo suomalaisesta luontosuhteesta? Kiinnitämmekö huomiomme ympäristön kannalta olennaiseen, kun katselemme maisemaa? Mitkä taideteoksissa kuvatuista lajeista ovat sukupuuton partaalla?

Taidekodin itämaiset matot ja antiikkihuonekalut

Kirpilän opas, FM Eija Olsson esittelee Taidekodin itämaisia mattoja sekä huonekalujen tyylipiirteitä. Koti kokoelman kehyksinä ja interiööri vahvistamassa kokemusta taiteesta nousevat opastetun kierroksen myötä esille.

Kielet: Suomi, Ruotsi, Englanti

Opas: Eija Olsson

Taidekoti tarjoaa myös lapsille suunnattuja opastuksia sekä selkokielisiä opastuksia. Lue lisää Taidekodista selkokielellä tästä. Näiden kierrosten kesto on noin 45 minuuttia. Opastukset ovat maksuttomia koululaisryhmille sekä työvoimapoliittisten suomen kielen kurssien ja kotoutumiskoulutusten opiskelijaryhmille, jotka saapuvat taidekotiin yhdessä opettajansa kanssa. Käynti Kirpilässä sopii kotoutumiskoulutuksen loppuvaiheisiin tai ryhmille joilla on vastaava kielitaito.

Mikäli ryhmä jättää saapumatta varaamalleen kierrokselle, eikä opastusta ole peruttu viimeistään viikkoa ennen sen sovittua ajankohtaa, perimme varauksesta 45 euroa.

Ryhmäkäyntitiedustelut ja varaukset:
taidekoti(at)skr.fi tai 050 351 4337

Kuva: Riitta Supperi

Kuvailutulkatut opastukset

Taidekoti Kirpilä järjestää nyt myös kuvailutulkattuja opastuksia. Opastuksen kesto on noin tunti.

Kuvailutulkatut opastukset järjestetään reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl Rosenqvistin entisessä kodissa Helsingin Töölössä. Opastuksilla tutustutaan Kirpilän keräämän suomalaisen taiteen kokoelman teoksiin. Näkövammaisille osallistujille tarjotaan mahdollisuus myös käsinein tunnustella määrättyjä esineitä ja veistoksia.

Kuvailutulkattuja opastuksia voi myös tilata omille ryhmille, taidekoti@skr.fi, tai p. 050 351 4337. Tilattuna opastuksen hinta on arkisin 70 € ja viikonloppuisin 90 €. Opastuksen voi tilata myös aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin museossa ei ole samaan aikaan muita kävijöitä. Tilatun opastuksen enimmäishenkilömäärä on 16 (sisältäen myös mahdolliset avustajat).

Taidekoti Kirpilä ei ole esteetön. Taidekoti sijaitsee kerrostalon kuudennessa kerroksessa, jonne on kulku veräjähissillä. Talon ulko-ovella on viisi porrasta, ja oven avaamista pitää pyytää summeria painamalla tai puhelimitse. Tarkat esteettömyysohjeemme löytyvät tältä sivulta alempaa kohdasta ”Esteettömyys ja saavutettavuus”.

Koululaisryhmät

Taidekoti Kirpilä tarjoaa lapsille räätälöityjä opastettuja kierroksia koululaisryhmille. Opastuksen kesto on n. 45 minuuttia. Kierrokset ovat maksuttomia, mutta vaativat etukäteisvarauksen.

Taidekoti Kirpilä esittelee reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) keräämää laajaa suomalaisen taiteen kokoelmaa. Kahdeksan huoneen ja 350 neliön huoneisto tarjoaa vaikuttavan elämyksen satojen taulujen ja veistosten keskellä. 1900-luvun ylellisen töölöläiskodin tunnelma ja henki on säilytetty alkuperäiseen tyyliin sisustetuissa tiloissa.

Ryhmät voivat saapua Taidekoti Kirpilään 10 min ennen tilatun opastuksen alkamista.

Koululaisryhmän kanssa saapuessa pyydämme huomioimaan, että Taidekoti Kirpilä sijaitsee kuusikerroksisen asuintalon ylimmässä kerroksessa. Hissiin mahtuu neljä henkilöä kerrallaan, joten suuret ryhmät käyttävät saapuessaan portaita. Porraskäytävässä tulee liikkua talon asukkaiden rauhaa kunnioittaen.

Taidekoti Kirpilän eteistilat ovat 1930-luvun asunnolle tyypillisesti pienehköt, ja eteiseen mahtuukin vain n. kymmenen henkeä kerrallaan. Erityisesti talviaikaan suurten ryhmien riisumisen ja pukemisen täytyy tapahtua erissä. Osa oppilaista voi odottaa oppaan kanssa seuraavassa huoneessa toisten pukiessa tai riisuessa. Taidekoti Kirpilässä liikutaan sukkasillaan tai sisäkengissä. Myös reput tulee jättää eteiseen tai toimistoon.

Ryhmän maksimikoko on n. 15 henkeä. Luokan oppilasmäärän ylittäessä tämän, pyydämme keskustelemaan järjestelyistä kierrosta varatessa. On hyvä, jos vierailulle osallistuu useampi kuin yksi aikuinen.

Koululaisopastuksella opas kertoo taidekokoelmasta ja sen keräilijästä ja aiheiltaan erityisesti lapsia kiinnostavista teoksista. Kokoelmasta löytyy esimerkiksi lukuisia eläinaiheisia töitä. Kierros etenee myös lasten kiinnostusten mukaan, eli lapsia kannustetaan esittämään kysymyksiä ja ajatuksiaan taideteoksista.

Taidekoti Kirpilä on kodinomainen, lämminhenkinen ja ainutlaatuinen, mutta se on myös taidemuseo. Kaikkea saa katsoa, mutta mihinkään ei saa koskea ilman lupaa. Seinillä on paljon arvotaidetta, minkä vuoksi tilassa tulee liikkua ryhmän mukana ja rauhallisesti. Vierailun aikana koululaisten asianmukaisesta käytöksestä huolehtivat ennen kaikkea mukana olevat opettajat ja ohjaajat.

Jos haluatte perua varaamanne opastuksen maksutta, se tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen sovittua ajankohtaa. Tätä myöhemmin perutuista opastuksista tai mikäli ryhmä jättää saapumatta varaamalleen kierrokselle, perimme varauksesta 45 euroa.

Kuva: Riitta Supperi

 

TILAA YKSITYINEN ETÄOPASTUS OMALLE RYHMÄLLESI

Tervetuloa etäopastukselle Taidekoti Kirpilään!

Etäopastuksella pääset oppaan kanssa tutustumaan Taidekoti Kirpilään aivan kuin tavallisella opastuksella paitsi nyt omalta kotisohvaltasi! Opastus on varattu omalle ryhmällenne, ja voitte esittää kysymyksiä ja keskustella oppaan kanssa. Opastuskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Etäopastusten hinnat ryhmille:

Opastuskielenä suomi tai ruotsi
60 € / enintään 20 osallistujaa
80 € / enintään 30 osallistujaa

Opastuskielenä englanti
70 € / enintään 20 osallistujaa
90 € / enintään 30 osallistujaa

Opastuksen kesto on n. 50 min. Teknisen laadun varmistamiseksi osallistujamäärä on rajattu.

Ota yhteyttä: taidekoti(at)skr.fi, tai 050 351 4337, ja kysy ajankohtia opastukselle!

Kierroksen maksettuasi saat sähköpostitse linkin opastustapahtumaan ja voit jakaa linkin omalle ryhmällesi.

ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS

Taidekoti Kirpilä ei ole esteetön tila. Sijaitsemme kerrostalon ylimmässä, kuudennessa kerroksessa.

Saapuminen museoon

Lähin esteetön autopaikka, johon voi pysäköidä liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella sijaitsee osoitteessa Pohjoinen Hesperiankatu 17.

Talon ulko-ovella on viisi porrasta, joiden molemmilla puolilla on käsijohde (eli kaide). Aukioloaikoinamme keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16 porraskäytävään pääsee pyörätuolilla vartijan avustamana porttikäytävän ja pihaoven kautta. Reitillä on viisi ovea, ja kapein oviaukko on 87,5 cm. Neljässä oviaukossa on kynnys, jotka ovat korkeudeltaan 2–3,5 cm. Voit soittaa meille etukäteen (050 351 4337) ja kertoa saapumisajankohtasi, niin vartija on valmiudessa. Jos tarvitset tätä vaihtoehtoista sisäänkäyntiä tilatun opastuskäynnin yhteydessä aukioloaikojen ulkopuolella, kerrothan tarpeesta opastusvarausta tehdessäsi.

Talon ulko-ovella on oma summerimme, jossa lukee ”Taidekoti Kirpilä”. Summeri sijaitsee seinässä ulko-oven vasemmalla puolella 1,48 metrin korkeudella.

Vuonna 1934 valmistuneen rakennuksen hissi on alkuperäinen veräjähissi, jonka oviaukon leveys on 65,5 cm. Hississä on kaikilla seinillä tangot. Hissin mitat ovat: korkeus 225 cm, leveys 90 cm (tangot ovat 1 m:n korkeudella, ja niiden välillä leveys on 73 cm) ja syvyys 127 cm (etäisyys hissikorin takaseinän tangosta veräjäoveen on 118 cm). Hissin ylin painike on 143 cm:n korkeudella. Painikkeita ei ole kohonumeroitu.

Liikkuminen museossa

Taidekodin ulko-oven aukon leveys on 83 cm, ja sen kynnys on 4,5 cm korkea.

Eteisessä pitää riisua kengät tai pukea suojatossut niiden päälle. Eteisessä on tätä varten tuoleja.

Paikalla Taidekodissa on henkilökuntaa, joka voi auttaa vaatesäilytyksen kanssa, ja maksupääte voidaan tuoda asiakkaan luo. Sisäänpääsy on maksuton, mutta myynnissä on kirjoja ja postikortteja.

Kaikissa huoneissa on tuoleja (nojatuoleja ja sohvia, joiden korkeus on 40–50 cm), joilla voi istua.

Taidekodin lattioilla on itämaisia mattoja, joiden alla on liukuesteet. Oviaukoissa mahtuu liikkumaan pyörätuolilla. Oviaukkojen kynnykset ovat korkeintaan 2 cm korkeita. Pienin oviaukon leveys on 67,5 cm.

Teoslistat löytyvät huoneista, eli yksittäisten teosten luona seinillä ei ole tekstejä. Tarvittaessa toimistosta voi pyytää teoslistat isotekstisinä.

WC-tilat

Tiloissamme on kolme sukupuolineutraalia yleisö-WC:tä, joiden oviaukkojen kynnykset ovat 9 cm:n, 4 cm:n ja 3,5 cm:n korkeudella. Esteetöntä WC-tilaa ei ole. Ovien vetimet ovat 1 m:n korkeudella. Matalimman kynnyksen WC:n oviaukon leveys on 57,5 cm, ja huone on kapeimmillaan 52 cm patterin ja lavuaarin välissä. Tilavimmassa WC:ssä on myös korkein kynnys (9 cm). Sen oviaukon leveys on 67,5 cm, ja huone on kapeimmillaan 82,5 cm WC-istuimen ja patterin välissä.

Opaskoirat

Avustavat koirat ovat tervetulleita.

Videomateriaalia

Taidekodin YouTube-kanavalla voi tutustua esittelyvideoihin ja konserttitallenteisiin. Esittelyvideot ovat tekstitettyjä, mutta tallenteet eivät.

Viittomakielinen esittelyvideo

0
    0
    Ostoskorisi
    Ostoskorisi on tyhjäPalaa kauppaan