TAPAHTUMAT

Tervetuloa nauttimaan Taidekoti Kirpilän monipuolisesta ohjelmasta! Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia, ellei tapahtuman kuvauksessa toisin mainita.


Konsertit
Korkeatasoinen musiikkiohjelmisto folk-musiikista liediin


Teemaopastukset
Vaihtuviin aiheisiin syventyvät opastukset


Queer-opastukset
Vino katse kokoelmaan


Lastensunnuntait
Iloista ohjelmaa koko perheelle


SELAA KALENTERIA

   
tammi
26
su
Queer-opastus
tammi 26 @ 14:30 – 15:30
Queer-opastus

Taidekodin opas, FM Karoliina Arola johdattelee tarkastelemaan kokoelman teoksia vinolla katseella, heteronormatiivisen tulkinnan ulkopuolella.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Riitta Supperi

helmi
2
su
Svenskspråkig guidning
helmi 2 @ 14:30 – 15:30
Svenskspråkig guidning

Vår guide, FM Eija Olsson berättar om läkaren Juhani Kirpilä och hans konstsamling.

Varmt välkommen! Fritt inträde. Ej föranmälan

Foto: Riitta Supperi

helmi
5
ke
Teemaopastus
helmi 5 @ 17:00 – 18:00
Teemaopastus

Taidekodin opas, FM Eija Olsson opastaa otsikolla Taiteilijanaisia Kirpilässä: Fanny Churberg, Meri Genetz, Essi Renvall ja Elga Sesemann.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Teemaopastukselle on 60 paikkaa, jotka jaetaan saapumisjärjestyksessä klo 14 alkaen, heti Taidekodin avauduttua yleisölle.

Kuva: Rauno Träskelin

helmi
9
su
Konsertti: Teho.
helmi 9 @ 16:00 – 17:00
Konsertti: Teho.

Teho. On yhtä aikaa rajoja rikkova ja perinnetietoinen yhtye. Hannu Saha kuvailee Konsta Jylhä -kilpailun voittopuheessa: ”Teho.n muusikot tuntevat perinteen läpikotaisin. Raudanlujina, monipuolisina ammattilaisina he tekevät sillä mitä lystäävät ja pystyvät viemään musiikkia äärilaidasta toiseen.”

Teho.n musiikissa yhdistellään saumattomasti suomalaista pelimanniviulismia, norjalaista hallingia, ruotsalaista polskaa, bepopia, western swingiä ja uutta, itsesävellettyä kansanmusiikkia ryyditettynä ankaralla svengillä. Teho.n molemmat jäsenet ovat kansanmusiikkikentän kärkinimiä ja genrerajoja kaihtamattomia freelancereita. Heillä on vuosien yhteissoittokokemus mm. Frigg-yhtyeen riveistä, molemmat opettavat sivutoimisesti Sibelius-Akatemiassa ja kummallakin on luotsattavanaan myös oma yhtye.

”Herkemmistä tunnelmoinneista hyperaktiiviseen Sahanperän sottiisin versiointiin Teho. jättää kuulijansa suu auki ihmettelemään kuinka kahdesta miehestä voi lähteä noin massiivisen kuuloinen kokonaisuus.” – Antti-J Janka-Murros, Kansanmusiikki-lehti

Esiintyjät:
Esko Järvelä, viisikielinen viulu
Tero Hyväluoma, viisikielinen viulu

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Konserttiin on 50 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Paikkoja aletaan jakaa klo 12, heti Taidekodin avauduttua yleisölle.

Kuva: Miro Härkönen

maalis
1
su
Queer-opastus
maalis 1 @ 14:30 – 15:30
Queer-opastus

Taidekodin opas, FM Karoliina Arola johdattelee tarkastelemaan kokoelman teoksia vinolla katseella, heteronormatiivisen tulkinnan ulkopuolella.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Riitta Supperi

AJANKOHTAISTA

Taidekoti Kirpilän uusi ripustuskokonaisuus rekonstruoi Juhani Kirpilän kodin arkisempaa puolta – ja esittelee uutta mediataidetta

Taidekoti Kirpilän uusi ripustuskokonaisuus rekonstruoi Juhani Kirpilän kodin arkisempaa puolta – ja esittelee uutta mediataidetta

Toukokuussa 2020 Taidekoti Kirpilässä avataan uusittu kokoelmaripustus. Toinen Taidekodin suurista olohuoneista rekonstruoidaan muistuttamaan huoneen 1980-luvun lopun asua, eli aikaa, jolloin Juhani Kirpilä ja Karl Rosenqvist asuivat asunnossa. Rekonstruoinnin kohteena oleva huone Taidekodissa on se, jossa Kirpilän ja Rosenqvistin aikaan vietettiin arkista elämää, kun taas asunnon toinen puoli oli sisustettu juhlavastaanottoja silmälläpitäen – ja joka sen myötä nykyäänkin muistuttaa uskollisemmin alkuperäistä asuaan.

Taidekoti Kirpilä perustuu Juhani Kirpilän testamenttilahjoitukseen Suomen Kulttuurirahastolle. Kirpilän kuoltua vuonna 1988 koko asunto tyhjennettiin ja remontoitiin, ja alkuperäisestä sisustuksesta palautui Taidekodin sisustukseksi vain osa. Huonekaluista säästettiin tyylikkäimmät antiikkihuonekalut, itämaiset matot ja kristallikruunut, kun taas arkiset käyttöhuonekalut saivat väistyä. Tilasta ei haluttu museoitua kotia, vaan taidekoti, taiteesta nauttimiseen tarkoitettu kodinomainen tila.

”Upea taidekokoelmamme rakentuu yhden keräilijän henkilökohtaiselle maulle – mikä on myös sen ehdoton vahvuus – ja kokoelman henkilökohtaisuutta haluamme paremmin tuoda näkyviin luomalla yhden huoneen osalta keräilijän arkielämää kuvaavan kokonaisuuden”, museonjohtaja Johanna Ruohonen kertoo.

”Koska alkuperäisiä huonekaluja ei ole saatavilla, uusi ripustus on tietenkin vain esitys menneisyydestä. Emme pyri täydellisesti jäljittelemään alkuperäistä sisustusta, vaan keskitymme luomaan sen tunnelmaa”, kuvailee Ruohonen.

Keskeisenä osana tunnelmanluontia on taulujen ripustaminen runsaasti ja tiiviisti Kirpilän tapaan, harmonian vaateet unohtaen.

Yhtä aikaa uuden ripustuksen kanssa, 6.5.2020, aukeaa yhteistyössä AV-arkin kanssa tuotettu, AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantasen kuratoima videotaidesarja ”As Seen on Television – Kuin kuvaruudussa”.

”Televisio ja kotitallenteet ovat jättäneet syvän jäljen usean sukupolven identiteettiin ja tunnemuistiin. Mediakriittisyys on tarpeellisempaa kuin koskaan, mutta samalla on hyvä pitää mielessä, miten liikkuva kuva myös liikuttaa. Harhaanjohtamisen sijaan televisio ja video voivat myös lujittaa sidettä omaan yhteisöön, oli se intiimi perheyhteys tai jaettu, laajempi piiri. Vaikka nauhat hiutuisivat puhki ja informaatio katoaisi, mielikuvitus, muisto ja tunne säilyvät”, Rantanen kuvailee sarjan lähtökohtia.

Videotaidekoosteen teokset käsittelevät television ja videon henkilökohtaisia ja emotionaalisia merkityksiä. Teokset ovat Laura Horellin Haukka-pala (2009), Azar Saiyarin Etäisyyden monumentti (2018), Marko Lampisuon Tulevaisuuden aaveet (2012), Mika Taanilan Kiila: Verbranntes Land (2002) sekä Denise Zieglerin As Seen on Television (1996).

Samoin samalla viikolla saa ensi-iltansa uusi paikkasidonnainen tanssiteos, taiteellisena suunnittelijana Valtteri Raekallio ja käsikirjoittajina Jaakko Yli-Juonikas sekä Raekallio. Teos on Raekallio Corp:n ja Taidekoti Kirpilän yhteistuotanto. Esityspäivät julkistetaan ja liput tulevat myyntiin alkuvuodesta 2020.

Uusi ripustus aukeaa yleisölle 6.5.2020. Tätä ennen Taidekoti on suljettuna 16.3.–5.5. välisen ajan.

Kuva: Taidekoti Kirpilän arkisto / digitointi Harri Tahvanainen

Vuodenvaihteen aukioloajat

Vuodenvaihteen aukioloajat

Taidekoti Kirpilä on suljettuna ke 25.12. ja ke 1.1. Muuten olemme avoinna normaalisti keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16. Yleisöopastus alkaa ke klo 14.30 ja su klo 12.30. Lämpimästi tervetuloa!

Toivotamme kaikille hyvää joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2020!

Kuva: Rauno Träskelin

Taidekoti Kirpilän hoitokunta esittäytyy

Taidekoti Kirpilän hoitokunta esittäytyy

Juhani Kirpilän rahaston hoitokunta Taidekoti Kirpilässä 18.11.2019. Eturivissä vasemmalta lukien museonjohtaja Johanna Ruohonen, museonjohtaja Jenny Valli ja intendentti Anna-Maria von Bonsdorff; takarivissä kuvataiteilija Ramina Habibollah, kuvataiteilija Timo Wright sekä toimitusjohtaja Karl Rosenqvist. Kuva: Riitta Supperi.

Taidekoti Kirpilä perustuu lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) testamenttilahjoitukseen Suomen Kulttuurirahastolle, ja sen toimintaa ohjaa Kulttuurirahaston hallituksen nimittämä hoitokunta. Lokakuussa 2019 hoitokunta järjestäytyi uudelleen kolmen uuden jäsenen myötä.

Hoitokunnan puheenjohtajana toimii Ateneumin intendentti ja kultakauden taiteen asiantuntija Anna-Maria von Bonsdorff. Varapuheenjohtajana toimii lokakuussa 2019 hoitokunnassa aloittanut mediataiteilija Timo Wright, ja muut uudet jäsenet ovat Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli sekä kuvataiteilija ja kuraattori Ramina Habibollah. Toimitusjohtaja Karl Rosenqvist on testamenttimääräyksen mukaisesti hoitokunnan elinikäinen, itseoikeutettu jäsen. Hoitokunnan sihteerinä toimii Taidekoti Kirpilän museonjohtaja Johanna Ruohonen.

Hoitokunnan tehtäviin kuuluu Taidekodin toiminnan valvominen sekä sen kehittäminen yhdessä museonjohtajan kanssa. Tulevan talvikauden aikana hoitokunta paneutuu Taidekoti Kirpilän strategian päivittämiseen Kulttuurirahaston uuden strategian pohjautuen.

Taidekoti on avoinna syyslomaviikollakin

Taidekoti on avoinna syyslomaviikollakin

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan kokoelmaamme ke 16.10. klo 14–18 ja su 20.10. klo 12–16. Yleisöopastus alkaa ke klo 14.30 ja su klo 12.30.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Riitta Supperi

Taidekodissa pidetyt teemaopastukset nyt tilattavissa!

Taidekodissa pidetyt teemaopastukset nyt tilattavissa!

Syksyn 2019 uutuutena Taidekodin oppaiden pitämiä teemaopastuksia voi tilata sopimuksen mukaan ryhmille.

Katso tästä teemaopastusten aiheet ja hinnat: https://taidekotikirpila.fi/vierailu/.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan taidekokoelmaamme eri näkökulmista!

Kuva: Rauno Träskelin

Uusittu ripustus

Uusittu ripustus

Taidekodin ripustusta on päivitetty nykytaidenäyttelymme ”Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs” päätyttyä viime viikolla.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan kokoelmaamme Taidekodin aukioloaikoina ke klo 14–18 ja su klo 12–16.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.


Nykytaidenäyttelymme viimeinen päivä: ke 21.8.!

Nykytaidenäyttelymme viimeinen päivä: ke 21.8.!

Nayab Ikramin ja Ramina Habibollahin kuratoimaan näyttelyyn ”Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs” voi tutustua vielä tämän viikon ke 21.8. klo 14–18. Yleisöopastus alkaa klo 14.30.

Lämpimästi tervetuloa! Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Nayab Ikram

Taidekodissa tällä viikolla

Taidekodissa tällä viikolla

Ke 14.8. olemme avoinna klo 14–18, yleisöopastus alkaa klo 14.30.

Su 18.8. olemme avoinna klo 12–16, ohjelmassa on ”Exhibition finissage with the artists”: klo 12.30 suomenkielinen yleisöopastus, klo 13 taiteilijoiden englanninkieliset teosesittelyt ja klo 14 taiteilija Polat Ghasemloon performanssi.
Nayab Ikramin ja Ramina Habibollahin kuratoima näyttely on esillä vielä ke 21.8. saakka, ke klo 14–18 ja su klo 12–16.

Lämpimästi tervetuloa! Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Riitta Supperi

Taidekoti on kiinni ke 7.8.

Taidekoti on kiinni ke 7.8.

Taidekoti Kirpilä on kiinni tänään ke 7.8. taloyhtiön sähköremontin johdosta. Olemme avoinna jälleen tämän viikon su 11.8. klo 12–16. Suomenkielinen yleisöopastus alkaa klo 12.30, ruotsinkielinen klo 14.30. Lämpimästi tervetuloa!

Kuva: Rauno Träskelin

Kesän aukioloajat

Kesän aukioloajat

Taidekoti on avoinna ke klo 14–18 ja su klo 12–16, myös juhannuksen jälkeen su 23.6. Taidekoti on poikkeuksellisesti kiinni ke 31.7. ja ke 7.8.

Toivotamme aurinkoista kesää!

Kuva: Rauno Träskelin