TAPAHTUMAT

Tervetuloa nauttimaan Taidekoti Kirpilän monipuolisesta ohjelmasta! Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia, ellei tapahtuman kuvauksessa toisin mainita.


Konsertit
Korkeatasoinen musiikkiohjelmisto folk-musiikista liediin


Teemaopastukset
Vaihtuviin aiheisiin syventyvät opastukset


Queer-opastukset
Vino katse kokoelmaan


Lastenlauantait
Iloista ohjelmaa koko perheelle


SELAA KALENTERIA

   
tammi
20
su
Queer-opastus
tammi 20 @ 14:30 – 15:30
Queer-opastus

Taidekodin oppaan, FM Karoliina Arolan johdolla kokoelman teoksia tarkastellaan vinolla katseella, heteronormatiivisen tulkinnan ulkopuolella.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Rauno Träskelin / © Kuvasto 2018

tammi
23
ke
Teemaopastus: Hugo Simberg Kirpilän kokoelmassa
tammi 23 @ 17:00 – 18:00
Teemaopastus: Hugo Simberg Kirpilän kokoelmassa

Kirjastaan ”Hugo Simberg. Pirut ja enkelit” Tieto-Finlandia-ehdokkaana ollut ja lukijoiden suosikkitietokirjailijaksi valittu FT Helena Ruuska kertoo Taidekoti Kirpilän kokoelman Simbergin teoksista.

Pirkko Kotirannan arvio Ruuskan kirjasta HS:ssa: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005874090.html

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Rauno Träskelin

helmi
3
su
Konsertti: Vuokko Hovatta Kolmisin
helmi 3 @ 16:00 – 17:00
Konsertti: Vuokko Hovatta Kolmisin

Vuonna 2017 perustettu Vuokko Hovatta Kolmisin -yhtye julkaisi kiitellyn debyyttialbuminsa Pysykää sängyssä sunnuntaisin perjantaina 21. syyskuuta. Ultra Brasta tunnetun laulajan Vuokko Hovatan, alttoviulisti Atte Kilpeläisen ja vibrafonisti Panu Savolaisen muodostaman yhtyeen albumin ohjelmisto koostuu kirjailija-runoilija Riina Katajavuoren runoista, joita ovat säveltäneet Panu Savolainen ja Atte Kilpeläinen.

Akustisen ja omaleimaisen soundin omaava Vuokko Hovatta Kolmisin yhdistää mielenkiintoisella tavalla kolme erilaisista taustoista tulevaa muusikkoa sekä Riina Katajavuoren värikkäät, vivahteikkaat ja paikoin humoristisetkin tekstit. ”Kuulin Aten ja Panun duoa Lavaklubilla Panun isännöimällä Panurama-klubilla keväällä 2016 ja olin myyty kaksikon soundista”, Hovatta kertoo yhtyeen synnystä. ”Samaisessa paikassa, Kansallisteatterin Lavaklubilla, olin myös joitain vuosia aiemmin tavannut Riinan ja ehdottanut hänelle yhteistyötä. Nyt olemme tässä.”

Vuokko Hovatta, laulu

Panu Savolainen, vibrafoni

Atte Kilpeläinen, alttoviulu

”Riemastuttavan erilainen runolevy” – Mari Koppinen / Helsingin Sanomat

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Konserttiin on 50 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä.

Kuva: Otto Virtanen

helmi
10
su
Queer-opastus
helmi 10 @ 14:30 – 15:30
Queer-opastus

Taidekodin oppaan, FM Karoliina Arolan johdolla kokoelman teoksia tarkastellaan vinolla katseella, heteronormatiivisen tulkinnan ulkopuolella.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Paavo Lehtonen

helmi
13
ke
Teemaopastus: ”Täällä on aika paljon nakuilua”: Alastomuus, häpeä ja häpeilemätön Kirpilän kokoelmassa
helmi 13 @ 17:00 – 18:00
Teemaopastus: "Täällä on aika paljon nakuilua": Alastomuus, häpeä ja häpeilemätön Kirpilän kokoelmassa

Taidekodin opas, FM Karoliina Arola johdattelee kokoelman alastonkuvien pariin.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Rauno Träskelin

AJANKOHTAISTA

Kätketyt puutarhat Kirpilässä kesällä 2019

Kätketyt puutarhat Kirpilässä kesällä 2019

Taidekoti Kirpilän toinen nykytaidenäyttely, kuraattoriduo Nayab Ikramin ja Ramina Habibollahin ‘Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs’ kutsuu Taidekodin vierailijat kotiin, pohtimaan kotia sen monissa merkityksissä.

Näyttelyssä nykytaide nivoutuu osaksi Kirpilän kotia ja kokoelmaa, sen lämmintä ja tervetulleeksi toivottavaa tunnelmaa. Näyttelyyn kutsutut pohjoismaiset taiteilijat Ana Gutieszca, Anna Ting Möller, Alejandro Montero Bravo ja Polat Ghasemloo uudelleenrakentavat Kirpilään toteutettavissa teoksissa kotia tunteiden ja muistojen kautta.

Ikram ja Habibollah pyrkivät kuratoriaalisessa työssään luomaan dialogia Suomen ja muiden pohjoismaisten taidekenttien välillä työskentelemällä pohjoismaisten ja Pohjoismaissa asuvien taiteilijoiden kanssa. Samalla he haastavat suomalaisen kulttuuripolitiikan normeja järjestämällä näyttelyitä, joissa rodullistetut taiteilijat ovat sekä näyttelyn keskiössä että vastuussa sen toteutuksesta.

Nykytaidenäyttelyiden järjestäminen aloitettiin Taidekoti Kirpilässä vuonna 2017, jolloin Taidekodissa avattiin Jenna Sutelan kuratoima, kansainvälisen taiteilijajoukon toteuttama ‘Kohtauksia pöydillä’ -näyttely.

”Kodinomainen esityspaikka mahdollistaa intiimit kohtaamiset taiteen kanssa, ja nykytaiteen tuominen Juhani Kirpilän hienon kokoelman rinnalle tarjoaa kävijöille uusia, ilahduttavia ja hätkähdyttäviäkin elämyksiä”, museonjohtaja Johanna Ruohonen kuvailee.

”Runollisesti nimetty ‘Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs’ tukee pyrkimyksiämme olla kaikille avoin ja yhdenvertaisuutta tuottava taiteen tila”, Ruohonen iloitsee.

‘Waiting for the hidden gardens to draw us — closer’ Taidekoti Kirpilässä 7.4.−21.8.2019. Näyttely on avoinna keskiviikkoisin klo 14−18 ja sunnuntaisin klo 12−16 sekä ryhmille tilauksesta. Näyttelyn aikana järjestetään maksuttomia yleisöopastuksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kuva / graafinen suunnittelu: Vidha Saumya

Vuodenvaihteen aukioloajat

Vuodenvaihteen aukioloajat

Taidekoti on vuodenvaihteessa avoinna muuten normaalisti keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16, mutta sunnuntaina 23.12. kiinni.

Yleisöopastus alkaa keskiviikkoisin klo 14.30 ja sunnuntaisin klo 12.30.

Lämpimästi tervetuloa!

Taidekodin henkilökunta toivottaa kaikille hyvää joulunaikaa ja onnea vuodelle 2019!

Kuva: Rauno Träskelin

Kesänäyttely 2018 nyt sivuillamme!

Kesänäyttely 2018 nyt sivuillamme!

Taidekoti Kirpilän kesän 2018 näyttelyyn voi nyt tutustua sivuillamme. Voit katsoa teoksia ja lukea niiden esittelyjä tästä linkistä: Kesänäyttely 2018

”Kätketyt kuvat – Taidekoti Kirpilän kaksipuoliset kankaat” -kesänäyttely oli esillä aukioloaikoinamme 23. toukokuuta–29. elokuuta 2018. Näyttely asetti esille yleisön harvoin näkemiä kankaiden toisille puolille tehtyjä maalauksia, jotka on unohdettu tai hylätty jostakin syystä. Miksi taustapuoli on sittemmin kätketty, voimme jälkikäteen vain arvailla.

– Todennäköisin syy lienee yksinkertaisesti taiteilijan tyytymättömyys lopputulokseen, museonjohtaja Johanna Ruohonen pohtii.

1900-luvun alkupuoliskolla taiteilijat käyttivät kankaista usein kummatkin puolet, koska materiaalit olivat kalliita ja vaikeasti saatavissa. Jo työstettyä kangasta ei kannattanut heittää hukkaan, jos toinen puoli vain edelleen oli käyttökunnossa.

Kaikkiaan Taidekodin kokoelmassa on parikymmentä kaksipuolista teosta. Keräilijä Juhani Kirpilän (1931–1988) suosima taidehistoriallinen ajanjakso näkyy myös hänen hankkimiensa kaksipuolisten teosten määrässä.

Kuvat: Harri Tahvanainen

Keskustelua tieteestä ja taiteesta Kirpilässä

Taidekoti Kirpilän inspiroivassa ympäristössä on kuvattu Suomen Kulttuurirahaston tuottama SKR Podcast -keskustelusarja, jonka jaksoissa kaksi Rahaston apurahansaajaa tieteen ja taiteen eri aloilta keskustelee työstään.

Podcasteja on tähän mennessä ilmestynyt kolme: ensimmäisessä jaksossa ”Teatterin lohtu ja teologinen kaipuu” keskustelevat näytelmäkirjailija-ohjaaja Minna Harjuniemi ja sosiaalieetikko Toni Koivulahti. Toisessa jaksossa ”Rytmi, tila ja kompositio” arkkitehti Pekka Pakkanen ja säveltäjä Juho Kangas pohtivat työhönsä liittyviä luovia prosesseja, ja kolmannessa osassa ”Uskonnot ja toiseuden kohtaaminen” kysymykseen uppoutuvat uskontososiologi Johanna Konttori ja kuvataiteilija Ville Löppönen.

Dialogin kautta keskustelijat ja kuulijat saavat lisää ymmärrystä taiteen ja tieteen tekemisestä. Samalla avautuu mahdollisuus oppia luovaa työtä tai tiukkaa tiedettä tekevien ammattilaisten työtavoista ja ajattelusta – onko niissä enemmän eroja vai yhtäläisyyksiä?

Kuuntele podcast Kulttuurirahaston sivuilla tai katso koko tallenne YouTube/kulttuurirahasto. Podcasteja toimittavat Plato Productions, Olli Ahlroos ja Joakim Pusenius, ja ne on äänitetty ja kuvattu Taidekodissa kesällä 2018.

Kesän aukioloajat

Kesän aukioloajat

Taidekoti Kirpilä on avoinna koko kesän keskiviikkoisin klo 14–18 ja sunnuntaisin klo 12–16, myös juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina 24.6.

Ilmaiset yleisöopastukset alkavat ke klo 14.30 ja su klo 12.30.

Lämpimästi tervetuloa!

Kuva: Paavo Lehtonen

Taidekoti Kirpilän kesänäyttely paljastaa teosten taakse kätkeytyvät kuvat

Taidekoti Kirpilän kesänäyttely paljastaa teosten taakse kätkeytyvät kuvat

”Kätketyt kuvat – Taidekoti Kirpilän kaksipuoliset kankaat” -kesänäyttely avoinna 23.5.–29.8.2018.

Uusi ripustus asettaa näkyville yleisön harvoin näkemiä maalauskankaiden toisille puolille tehtyjä maalauksia, jotka on unohdettu tai hylätty jostakin syystä. Miksi taustapuoli on hylätty, sitä voimme jälkikäteen vain arvailla.

– Todennäköisin syy lienee yksinkertaisesti taiteilijan tyytymättömyys lopputulokseen, museonjohtaja Johanna Ruohonen pohtii.

1900-luvun alkupuoliskolla taiteilijat käyttivät kankaista usein kummatkin puolet, koska materiaalit olivat kalliita ja vaikeasti saatavissa. Jo työstettyä kangasta ei kannattanut heittää hukkaan, jos toinen puoli vain oli edelleen käyttökunnossa.

Kaikkiaan Kirpilän kokoelmassa on parikymmentä kaksipuolista teosta. Keräilijä Juhani Kirpilän (1931–1988) suosima ajanjakso näkyy myös hänen hankkimiensa kaksipuolisten teosten määrässä.

– Ripustuksemme näyttää museokävijöille maalauksia, joita taiteilija ei ollut lopullisiksi teoksiksi ja siten katsottavaksi tarkoittanut. Toivomme ripustuksen kulttuurihistoriallisen kiinnostavuuden kuitenkin hyvittävän tämän taiteilijoita kohtaan kenties epäreilun valintamme, Ruohonen kuvailee.

Kuva: Harri Tahvanainen

Uutuuskirja merkittävästä taiteen keräilijästä ja taiteenkeräilystä

Taidekoti Kirpilä on 25-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi julkaissut yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa uuden kokoelmaluettelon. Taiteen koti: Juhani Kirpilän taidekokoelma on visuaalisesti inspiroiva, uuteen tutkimukseen perustuva artikkelikokoelma, jossa arvostetut taidehistorian tutkijat avaavat kokoelman teoksiin uusia tarkastelukulmia. Artikkelikokoelmassa esitellään monipuolisesti keräilijän henkilöhistoriaa sekä taiteenkeräilyn sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Teoksessa avataan myös museon luomisen kiinnostava tarina: millä tavalla säätiö, jonka toimintaan museotoiminta ei aiemmin kuulunut, tulkitsi lahjoittajan tahtoa ja käynnisti museon toiminnan vuonna 1992.

Yli viisisataa teosta käsittävän suomalaisen taiteen kokoelman ytimessä on maalaustaide, jossa Juhani Kirpilää viehättivät erityisesti vahvat värit, muotokuvat, maisemat ja alastonaiheet. Taiteen koti -teoksessa kerrotaan, että Juhani Kirpilä ei rakentanut kokoelmaansa taidehistoriallinen kattavuus mielessään, vaan keräsi taidetta, jonka ympäröimänä itse halusi elää. Hän ei monesta taiteenkeräilijästä poiketen juurikaan liikkunut taidepiireissä eikä käyttänyt taidekokoelmaansa arvostuksen hankkimiseksi taiteen kentällä. Kirpilän kokoelma muodostaa näkemyksellisen läpileikkauksen suomalaisesta maalaustaiteesta yli sadan vuoden ajalta, Magnus von Wrightistä ja Helene Schjerfbeckistä Åke Mattakseen ja Ilmari Nylundiin.

Antologian on toimittanut Taidekoti Kirpilän johtaja, FT Johanna Ruohonen, ja siihen ovat kirjoittaneet artikkeleita FT, intendentti Anna-Maria von Bonsdorff, FM, amanuenssi Pia Hyttinen, professori Hanna Johansson, dosentti Kristina Linnovaara, professori Ville Lukkarinen, professori Tutta Palin sekä dosentti Juha-Heikki Tihinen.

Taiteen koti on myynnissä SKS:n kautta sekä Taidekoti Kirpilässä sen aukioloaikoina. Hinta Taidekoti Kirpilässä on 35 €.

Taidekoti Kirpilä juhlii nykytaiteella

Taidekoti Kirpilän perustamisesta tulee kesäkuussa 2017 kuluneeksi 25 vuotta. Taidekoti juhlii merkkipäiväänsä näyttävällä nykytaiteen näyttelyllä, joka levittäytyy Taidekodin pysyvän ripustuksen joukkoon sekä Hesperian puistoon. Berliinissä asuvan taiteilijan Jenna Sutelan kuratoima näyttely Kohtauksia pöydillä on avoinna 28.5.–30.8.2017.

Kohtauksia pöydillä ammentaa Taidekodissa vuosittain aina 1980-luvun alusta lähtien järjestetyistä cocktail-kutsuista, joiden ajankohta määrittyi Hesperian puiston kastanjoiden kukintasyklin mukaan. “Kastanjankukkajuhlat 2017” järjestetään yleisölle avoimina sunnuntaina 28.5. klo 12–16 ja tapahtumaa seuraa koko kesän auki oleva näyttely. Kansainvälisiä ja suomalaisia taiteilijoita, tutkijoita, kirjoittajia ja suunnittelijoita koolle kutsuva kokonaisuus pyörii sekä asunnon seurustelutilojen että Taidekodin vitriinejä koristavien venäläisten ja kiinalaisten posliiniastioiden ympärillä. Mukana on teoksia monille aisteille, syötävistä kuunneltaviin: konsertti, installaatioita ja veistoksia.

”Näyttelyn teokset ammentavat juhlaperinteestä, ja ne liittyvät ruokaan ja ruokailuun monista näkökulmista. Teokset kommentoivat aiheita tapakulttuurista aivo-suolisto-akselin yhteyksiin, ekosysteemeihin ja infrastruktuuriin”, kuvailee kuraattori Jenna Sutela.

Näyttelyssä esiintyvät taiteilijat ovat Hayley Aviva Silverman, Hertta Kiiski, PWR Studio, Raimo Saarinen, Tomoko Sauvage, Christina Stadlbauer & Ulla Taipale sekä Jenna Sutela & Elvia Wilk. Kohtauksia pöydillä -kokonaisuuden tuottajana toimii Saara Karhunen.

”Paitsi, että näyttelystä tulee itsessään todella kiinnostava, se varmasti avaa myös uudenlaisia näkökulmia Juhani Kirpilän keräämään taidekokoelmaan ja sen teoksiin”, iloitsee museonjohtaja Johanna Ruohonen.

Taidekoti Kirpilä suuntaa vinon katseen kokoelmaansa

Taidekoti Kirpilä aloittaa queer-opastusten tarjoamisen keväällä 2017. Queer-opastuksilla Kirpilän taidekokoelman teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista. Sateenkaaren väriseen luentaan opastuksilla johdattelee Taidekoti Kirpilän opas, FM Karoliina Arola.

”Taidekoti Kirpilän teoksista aukeaa monia tulkintamahdollisuuksia, joiden avulla voi löytää epänormatiivisia ja monipuolisia identiteettipositioita ja -pohdintoja. Kokoelma on moniääninen ja rikas erilaisten minuuksien ja niiden representaatioiden suhteen”, kuvailee taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen, joka on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tihinen on yksi keskeisistä queer-tutkimuksen edistäjistä Suomessa ja aiemmin opastanut museoyleisöjä suuntaamaan katsetta vinolla tavalla tuttuihin teoksiin esimerkiksi Kansallisgallerian kokoelmissa.

Taidekoti osallistuu uusilla opastuksilla Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeeseen, jota koordinoivat Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu. Hankkeen tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa.

Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina.