TAPAHTUMAT

Tervetuloa nauttimaan Taidekoti Kirpilän monipuolisesta ohjelmasta! Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia, ellei tapahtuman kuvauksessa toisin mainita.


Konsertit
Korkeatasoinen musiikkiohjelmisto folk-musiikista liediin


Teemaopastukset
Vaihtuviin aiheisiin syventyvät opastukset


Queer-opastukset
Vino katse kokoelmaan


Lastenlauantait
Iloista ohjelmaa koko perheelle


SELAA KALENTERIA

   
elo
4
su
Guided Queer Tour in English
elo 4 @ 14:30 – 15:30
Guided Queer Tour in English

Our guide Karoliina Arola leads to take a queer, non-heteronormative look at the artworks.

Englanninkielinen queer-opastus, jolla Taidekodin oppaan, FM Karoliina Arolan johdolla kokoelman teoksia tarkastellaan vinolla katseella, heteronormatiivisen tulkinnan ulkopuolella.

Free entrance. No pre-enrollment. / Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Photo / Kuva: Rauno Träskelin

elo
11
su
Svenskspråkig guidning
elo 11 @ 14:30 – 15:30
Svenskspråkig guidning

Vår guide Eija Olsson berättar om Juhani Kirpilä, donatorn av konstsamlingen, och de essentiella konstverkena i hans samling.

Ruotsinkielinen yleisöopastus, jolla Taidekodin opas, FM Eija Olsson kertoo Juhani Kirpilästä ja hänen lahjoittamastaan taidekokoelmasta.

Gratis inträde. Ej föranmälan. / Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Foto / Kuva: Rauno Träskelin

elo
18
su
Exhibition finissage with the artists
elo 18 @ 12:00 – 16:00
Exhibition finissage with the artists

Ramina Habibollahin ja Nayab Ikramin kuratoima nykytaidenäyttelymme ”Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä – lähemmäs” on esillä aukioloaikoinamme ke klo 14–18 ja su klo 12–16 vielä ke 21.8. saakka.

Näyttelyn ”finissagessa”, eli ”päättäjäisissä” jo hieman etukäteen su 18.8., ohjelmassa on klo 12.30 suomenkielinen yleisöopastus, klo 13 taiteilijoiden teosesittelyt englanniksi ja klo 14 Polat Ghasemloon performanssi.

Lämpimästi tervetuloa! Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Nayab Ikram

syys
15
su
Queer-opastus
syys 15 @ 14:30 – 15:30
Queer-opastus

Taidekodin opas, FM Karoliina Arola johdattelee tarkastelemaan kokoelman teoksia vinolla katseella, heteronormatiivisen tulkinnan ulkopuolella.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Rauno Träskelin

syys
18
ke
Teemaopastus: Taide Juhani Kirpilän pakinoissa: ”Haluan kunnon taidetta enkä lankulle maalattuja hikisiä rintaliivejä”
syys 18 @ 17:00 – 18:00
Teemaopastus: Taide Juhani Kirpilän pakinoissa: "Haluan kunnon taidetta enkä lankulle maalattuja hikisiä rintaliivejä"

Taidekodin opas, FM Karoliina Arola esittelee kokoelman teoksia Juhani Kirpilän kirjoittamien ”Ohimennen”-pakinoiden pohjalta, joita julkaistiin Kauneus ja Terveys -lehdessä vuosina 1962–88. Pakinoissaan Kirpilä pohdiskeli usein taiteen suuria kysymyksiä eikä arastellut kertoa mielipiteitään nykytaiteesta…

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Paavo Lehtonen

AJANKOHTAISTA

Kesän aukioloajat

Kesän aukioloajat

Taidekoti on avoinna ke klo 14–18 ja su klo 12–16, myös juhannuksen jälkeen su 23.6. Taidekoti on poikkeuksellisesti kiinni ke 31.7. ja ke 7.8.

Toivotamme aurinkoista kesää!

Kuva: Rauno Träskelin

Taidekoti on avoinna helluntaina

Taidekoti on avoinna helluntaina

Lämpimästi tervetuloa Taidekoti Kirpilään helluntaipäivänä su 9.6. klo 12–16! Ilmainen yleisöopastus alkaa klo 12.30.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Rauno Träskelin

Taidekoti avoinna klo 18 saakka tämän viikon su 26.5.

Taidekoti avoinna klo 18 saakka tämän viikon su 26.5.

Olemme avoinna poikkeuksellisesti klo 12–18 su 26.5., koska tuolloin klo 16–18 Taidekodissa järjestetään Story telling event:

Lämpimästi tervetuloa viettämään iltapäivää tarinoiden ja chain parissa 🦋🌹Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä – lähemmäs 🌹🦋 -näyttelyssä Tania Nathanin ja Uzair Amjadin kanssa!

Tania Nathan ja Uzair Amjad kertovat englanniksi kotiteemaisia tarinoita teen äärellä. Kotiteema liittyy tällä hetkellä esillä olevaan näyttelyymme
🦋🌹 Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä – lähemmäs 🌹🦋.

Graafinen suunnittelu: Vidha Saumya

Konsertti äitienpäivänä

Konsertti äitienpäivänä

Taidekodissa järjestetään Sibelius-Akatemian liedkonsertti su 12.5. klo 16, lämpimästi tervetuloa!

Esiintyjät: Elisaveta Rimkevitch, sopraano & Niina Ranta, piano

Ohjelma: Schubert – Kaprálová – Dvořák – A. Merikanto – Sibelius – Madetoja – Poulenc

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. 50 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä.

Hyvää äitienpäivää!

Kuva: Yksityiskohta nykytaidenäyttelymme taiteilijan Alejandro Montero Bravon teoksesta Madres (Äidit), 2019

Taidekoti on kiinni vapunpäivänä

Taidekoti on kiinni vapunpäivänä

Taidekoti Kirpilä on kiinni ke 1.5. Vapun jälkeen olemme taas avoinna normaalisti su 5.5., jolloin ohjelmassa ovat suomenkielinen yleisöopastus klo 12.30 ja ruotsinkielinen yleisöopastus klo 14.30.

Hauskaa vappua ja hyvää kevättä!

Kuva: Rauno Träskelin

Pääsiäisen aukioloajat

Pääsiäisen aukioloajat

Taidekoti on pääsiäisenä avoinna normaalisti ke 17.4. klo 14–18 ja su 21.4. klo 12–16. Yleisöopastus alkaa ke klo 14.30 ja su klo 12.30.

Lämpimästi tervetuloa!

Kuva: Riitta Supperi

”Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä – lähemmäs”

”Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä – lähemmäs”

Nayab Ikramin ja Ramina Habibollahin kuratoima toinen nykytaidenäyttelymme ”Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä – lähemmäs” on nyt esillä aukioloaikoinamme ke klo 14–18 ja su klo 12–16. Maksuton yleisöopastus alkaa ke klo 14.30 ja su klo 12.30. Näyttelyyn voi tutustua ke 21.8. saakka.

Näyttelyn kutsutut taiteilijat Ana Gutieszca, Anna Ting Möller, Alejandro Montero Bravo ja Polat Ghasemloo tulkitsevat teoksissaan kotia tunteiden ja muistojen kautta käyttäen välineinään ääntä, videota, veistoa, installaatiota ja maalausta.

Näyttelyn aikana järjestetään maksuttomat yleisöopastukset myös ruotsiksi su 5.5. ja su 11.8. sekä englanniksi su 19.5. ja su 16.6., aina klo 14.30 alkaen.

Näyttelyn avajaisia juhlittiin huhtikuun alussa Taidekodin avoimessa ja yhdenvertaisuutta tukevassa ilmapiirissä.

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan tunteita herättävästä ja intiimistä näyttelystämme!

Kuva: Riitta Supperi

Keskiviikkona 13.2. peruttu teemaopastus pidetään ke 27.2.!

Keskiviikkona 13.2. peruttu teemaopastus pidetään ke 27.2.!

Sairaustapauksen vuoksi ke 13.2. klo 17 peruttu teemaopastus ”Täällä on aika paljon nakuilua”: Alastomuus, häpeä ja häpeilemätön Kirpilän kokoelmassa järjestetään uudestaan ke 27.2. klo 17. Lämpimästi tervetuloa!

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Rauno Träskelin


Maija Kauhanen Kirpilässä

Upea kanteletaiteilija Maija Kauhanen esiintyi Taidekoti Kirpilässä 18.11.2018.

Maija Kauhanen on valovoimainen ja karismaattinen artisti, jonka ura on kansainvälisessä nosteessa. Maijan erikoistumisalue on harvinainen Saarijärven kantele ja sen miltei hävinnyt soittotyyli, jossa kanteletta soitetaan puutikulla/puisella plektralla. Hän on kehittänyt täysin uusia soittotekniikoita tälle soittimelle sekä kehittää uusia soittimia tiiviisti kanteleenrakentajan ja isänsä Kari Kauhasen kanssa.

Videolla kuultavat kappaleet:
Inkeriläinen kansansävelmä (trad.)
Maaherran polska (trad.)
Sov. Maija Kauhanen
Video: Riitta Supperi photography

Kätketyt puutarhat Kirpilässä kesällä 2019

Kätketyt puutarhat Kirpilässä kesällä 2019

Taidekoti Kirpilän toinen nykytaidenäyttely, kuraattoriduo Nayab Ikramin ja Ramina Habibollahin ‘Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs’ kutsuu Taidekodin vierailijat kotiin, pohtimaan kotia sen monissa merkityksissä.

Näyttelyssä nykytaide nivoutuu osaksi Kirpilän kotia ja kokoelmaa, sen lämmintä ja tervetulleeksi toivottavaa tunnelmaa. Näyttelyyn kutsutut pohjoismaiset taiteilijat Ana Gutieszca, Anna Ting Möller, Alejandro Montero Bravo ja Polat Ghasemloo uudelleenrakentavat Kirpilään toteutettavissa teoksissa kotia tunteiden ja muistojen kautta.

Ikram ja Habibollah pyrkivät kuratoriaalisessa työssään luomaan dialogia Suomen ja muiden pohjoismaisten taidekenttien välillä työskentelemällä pohjoismaisten ja Pohjoismaissa asuvien taiteilijoiden kanssa. Samalla he haastavat suomalaisen kulttuuripolitiikan normeja järjestämällä näyttelyitä, joissa rodullistetut taiteilijat ovat sekä näyttelyn keskiössä että vastuussa sen toteutuksesta.

Nykytaidenäyttelyiden järjestäminen aloitettiin Taidekoti Kirpilässä vuonna 2017, jolloin Taidekodissa avattiin Jenna Sutelan kuratoima, kansainvälisen taiteilijajoukon toteuttama ‘Kohtauksia pöydillä’ -näyttely.

”Kodinomainen esityspaikka mahdollistaa intiimit kohtaamiset taiteen kanssa, ja nykytaiteen tuominen Juhani Kirpilän hienon kokoelman rinnalle tarjoaa kävijöille uusia, ilahduttavia ja hätkähdyttäviäkin elämyksiä”, museonjohtaja Johanna Ruohonen kuvailee.

”Runollisesti nimetty ‘Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs’ tukee pyrkimyksiämme olla kaikille avoin ja yhdenvertaisuutta tuottava taiteen tila”, Ruohonen iloitsee.

‘Waiting for the hidden gardens to draw us — closer’ Taidekoti Kirpilässä 7.4.−21.8.2019. Näyttely on avoinna keskiviikkoisin klo 14−18 ja sunnuntaisin klo 12−16 sekä ryhmille tilauksesta. Näyttelyn aikana järjestetään maksuttomia yleisöopastuksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kuva / graafinen suunnittelu: Vidha Saumya