Tervetuloa osallistumaan Freja Bäckmanin vinyylilevyn Midnight Cowboi* (2022) kuuntelutapahtumaan sunnuntaina 5.6. klo 15.45 osana Vuodet, jotka toistavat päivänsä – Years that repeat their days -näyttelyä!
Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 30 vuotta Taidekoti Kirpilän perustamisesta. Näyttely Vuodet, jotka toistavat päivänsä – Years that repeat their days järjestetään kolmekymmenvuotisen taipaleen kunniaksi.
Midnight Cowboi –teoksen lähtökohtana on Juhani (Jussi) Kirpilän ja hänen elämänkumppaninsa Karl (Kalle) Rosenqvistin levyistä löytynyt Midnight Cowboy -elokuvan soundtrack. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1969 vain kuukautta ennen Stonewallin kapinaa, joka oli ratkaiseva tapahtuma LGBTQ+ -liikkeen historiassa. Elokuva kertoo cowboy-asuun pukeutuneesta henkilöstä, joka saapuu suurkaupunkiin tekemään unelmistaan totta. Yhdysvalloissa cowboyn hahmoa on perinteisesti tulkittu suhteessa maskuliinisuuteen ja kansalliseen identiteettiin. 1960-luvun lopulle tultaessa käsitys oli kuitenkin alkanut muuttua etenkin valkoisissa ja maskuliinisissa queer-piireissä. Elokuvan päähenkilölle cowboy-asuun liittyy performatiivista haurautta hänen yrittäessään mennä “heterohurmurista”. Freja kiinnostui elokuvasta päähenkilöiden välille selvästikin syntyvien tunteiden takia. Samaan aikaan elokuva kuitenkin tuntuu ikään kuin varautuvan katsojien vastareaktioon maustamalla kerrontaa homofobisilla näkemyksillä. Kenties kyse oli strategiasta, jolla ohjaaja pyrki hankaloittamaan tulkintoja päähenkilöiden suhteen todellisesta luonteesta. Midnight Cowboin narratiivi mutkistaa käsitystä sukupuolesta ja queer-suhteista sekä niihin liittyvistä kollektiivisista muistoista.
Levyn äänisuunnittelun on tehnyt Tari Doris.
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
* Taiteilija tunnustaa asemansa valkoisena henkilönä, joka käyttää boi-sanaa. Teosta tehdessään hän käytti queer-kontekstista tuntemaansa sanaa. Hän on sittemmin saanut tietää, että kyse on POC queer-yhteisön termistä, jota ei tule käyttää valkoisena queer-henkilönä. Taiteilija ja äänisuunnittelija pyytävät anteeksi sanan käyttöä teoksessa.