Taidekoti Kirpilän kesän 2018 näyttelyyn voi nyt tutustua sivuillamme. Voit katsoa teoksia ja lukea niiden esittelyjä tästä linkistä: Kesänäyttely 2018

”Kätketyt kuvat – Taidekoti Kirpilän kaksipuoliset kankaat” -kesänäyttely oli esillä aukioloaikoinamme 23. toukokuuta–29. elokuuta 2018. Näyttely asetti esille yleisön harvoin näkemiä kankaiden toisille puolille tehtyjä maalauksia, jotka on unohdettu tai hylätty jostakin syystä. Miksi taustapuoli on sittemmin kätketty, voimme jälkikäteen vain arvailla.

– Todennäköisin syy lienee yksinkertaisesti taiteilijan tyytymättömyys lopputulokseen, museonjohtaja Johanna Ruohonen pohtii.

1900-luvun alkupuoliskolla taiteilijat käyttivät kankaista usein kummatkin puolet, koska materiaalit olivat kalliita ja vaikeasti saatavissa. Jo työstettyä kangasta ei kannattanut heittää hukkaan, jos toinen puoli vain edelleen oli käyttökunnossa.

Kaikkiaan Taidekodin kokoelmassa on parikymmentä kaksipuolista teosta. Keräilijä Juhani Kirpilän (1931–1988) suosima taidehistoriallinen ajanjakso näkyy myös hänen hankkimiensa kaksipuolisten teosten määrässä.

Kuvat: Harri Tahvanainen