Taidekoti Kirpilän toinen nykytaidenäyttely, kuraattoriduo Nayab Ikramin ja Ramina Habibollahin ‘Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs’ kutsuu Taidekodin vierailijat kotiin, pohtimaan kotia sen monissa merkityksissä.

Näyttelyssä nykytaide nivoutuu osaksi Kirpilän kotia ja kokoelmaa, sen lämmintä ja tervetulleeksi toivottavaa tunnelmaa. Näyttelyyn kutsutut pohjoismaiset taiteilijat Ana Gutieszca, Anna Ting Möller, Alejandro Montero Bravo ja Polat Ghasemloo uudelleenrakentavat Kirpilään toteutettavissa teoksissa kotia tunteiden ja muistojen kautta.

Ikram ja Habibollah pyrkivät kuratoriaalisessa työssään luomaan dialogia Suomen ja muiden pohjoismaisten taidekenttien välillä työskentelemällä pohjoismaisten ja Pohjoismaissa asuvien taiteilijoiden kanssa. Samalla he haastavat suomalaisen kulttuuripolitiikan normeja järjestämällä näyttelyitä, joissa rodullistetut taiteilijat ovat sekä näyttelyn keskiössä että vastuussa sen toteutuksesta.

Nykytaidenäyttelyiden järjestäminen aloitettiin Taidekoti Kirpilässä vuonna 2017, jolloin Taidekodissa avattiin Jenna Sutelan kuratoima, kansainvälisen taiteilijajoukon toteuttama ‘Kohtauksia pöydillä’ -näyttely.

”Kodinomainen esityspaikka mahdollistaa intiimit kohtaamiset taiteen kanssa, ja nykytaiteen tuominen Juhani Kirpilän hienon kokoelman rinnalle tarjoaa kävijöille uusia, ilahduttavia ja hätkähdyttäviäkin elämyksiä”, museonjohtaja Johanna Ruohonen kuvailee.

”Runollisesti nimetty ‘Odottamassa kätkettyjen puutarhojen kutsuvan meitä — lähemmäs’ tukee pyrkimyksiämme olla kaikille avoin ja yhdenvertaisuutta tuottava taiteen tila”, Ruohonen iloitsee.

‘Waiting for the hidden gardens to draw us — closer’ Taidekoti Kirpilässä 7.4.−21.8.2019. Näyttely on avoinna keskiviikkoisin klo 14−18 ja sunnuntaisin klo 12−16 sekä ryhmille tilauksesta. Näyttelyn aikana järjestetään maksuttomia yleisöopastuksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kuva / graafinen suunnittelu: Vidha Saumya