
Annika Fuhrmann on saksalais-suomalainen laulaja ja esiintyjä, joka tunnetaan laulun rajoja laajentavana äänitaiteilijana ja yhtenä kokeellisen nykyoopperan mielenkiintoisimmista tekijöistä. Hän on kantaesittänyt useita hänelle sävellettyjä teoksia ja esiintynyt poikkitaiteellisissa projekteissa eri alojen taiteilijoiden kanssa. Annika on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Viime vuosina hän on pyristellyt aktiivisesti irti klassisen laulun koulutustaustaan. Teknisen täydellisyyden sijasta häntä kiinnostaa ihmisäänen monipuolinen käyttö ilmaisuvälineenä, jolla on suora ja konstailematon yhteys kuulijaan.
Lauluja maanpaosta on yhden naisen musiikillinen esitys laululle ja urkuharmoonilla. Sen runkona toimii säveltäjä Hanns Eislerin ja kirjailija Bertolt Brechtin yhteistuotanto vuosien 1933–1948 aikana. Esityksen kieli on saksan ja suomen sekoitus. Pelkistetyn orkesterin virkaa hoitaa 1930-luvun Saksassa rakennettu matkaharmooni.
Konserttiin on 40 paikkaa, joista 30 on varattavissa verkossa. Ilmoittaudu mukaan täältä.
Loput paikat täytetään saapumisjärjestyksessä konserttipäivänä.
Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Teemaopastuksella perehdymme Taidekodin kokoelman teoksiin, joissa ei-inhimilliset eläimet esiintyvät eri tavoin: osana ihmisten arkea ystävinä, lemmikkeinä tai ravintona, symboleina ihmisen toimille, myyttien ja uskonnollisten kertomusten kuvituksina tai itsenäisinä, erityislaatuisina yksilöinä.
Pohdimme, miten suhdettamme ei-inhimillisiin eläimiin esitetään, neuvotellaan ja kyseenalaistetaan näissä teoksissa. Käsittelemme myös 2000-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä yleistyneitä taiteentutkimuksen lähestymistapoja, kuten ihmistieteellistä eläintutkimusta ja posthumanismia. Nämä haastavat käsityksen ihmisistä ainoina subjekteina ja toimijoina, ja kyseenalaistavat luonnon ja eläinten roolin pelkkinä passiivisina resursseina tai ihmisen toimien kohteina.
Lisäksi keskustelemme monilajisen yhteiselon iloista ja haasteista.
Tiina Salmia on väitöskirjaansa viimeistelevä väitöskirjatutkija Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselta. Hänen väitöskirjansa käsittelee ei-inhimillisten eläinten toimijuutta 2010-luvun omakuvissa.
Kuva: Taidekoti Kirpilä, Arkiolohuone / Riitta Supperi

Konsthemmets guide Eija Olsson berättar om reumaläkaren och konstsamlaren Juhani Kirpiläs liv och konstsamling.
Hjärtligt välkomna att bekanta er med Konsthemmet! Fritt inträde.
Foto: Riitta Supperi
Taidekodin opas Eija Olsson kertoo reumalääkäri ja taidekeräilijä Juhani Kirpilän elämästä ja taidekokoelmasta.
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan Taidekotiin på svenska! Vapaa pääsy.
Kuva: Riitta Supperi