
Kuvanveistäjä Kauko Kortelainen on tehnyt kuusikymmenvuotisen ja valtakunnallisesti merkittävän uran valmistuttuaan Ateneumista vuonna 1962. Kortelainen on mestarillinen kiven, pronssin ja puun käsittelijä. Hänen teostensa aiheet kumpuavat usein itäsuomalaisen luonnon muodoista, väreistä ja pinnoista. Huhtikuussa 2023 90-vuotta täyttävä Kortelainen elää ja työskentelee yhä synnyinseudullaan Pohjois-Karjalan Juuassa.
Kortelainen on pitänyt yli 70 yksityisnäyttelyä ja osallistunut yli 130 ryhmä- ja yhteisnäyttelyyn Suomessa sekä useisiin Suomen taiteen näyttelyihin ulkomailla. Hän on tehnyt yli kolmekymmentä julkista teosta, ja hänen veistoksiaan on monissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa, kuten Helsingin taidemuseossa ja useiden muiden kaupunkien kokoelmissa.
Kortelaisen elämäkertateosta työstävä kirjailija Vuokko Sajaniemi avaa taiteilijan elämänvaiheita ja taiteilijaprofiilia teemaopastuksella Kauko Kortelainen 90 vuotta – Välähdyksiä taiteilijan elämästä ja elämäntyöstä. Taidekoti Kirpilän kokoelmassa on neljä Kortelaisen teosta.
Lämpimästi tervetuloa!
Vapaa pääsy.
Kuva: Kauko Kortelainen (s. 1933), Merileijona, 1973 / Rauno Träskelin / © Kuvasto 2023

Konsertissa Hanna Hohti esittää kaksi viime vuosien kiinnostavinta teosta alttoviululle ja elektroniikalle: islantilaisen Anna Thorvaldsdottirin Sola sekä tanskalaisen Josefine Opsahlin Seidr. Molemmilla teoksilla on vahva side ympäröivään luontoon.
Konsertin aloittaa Anna Thorvaldsdottirin teos Sola (2019) alttoviululle ja elektroniikalle, johon säveltäjä on ammentanut inspiraatiota ajatuksesta yksinäisyydestä ja rauhasta kaaoksen keskellä. Elektroniikkaosuuden elementit nousevat ajoittain varjoista fokukseen palatakseen sinne uudestaan luoden näin keskustelun yksinäisen alttoviulun kanssa. Thorvaldsdottir on luonut sävellyksillään omaleimaisen sointimaailman, joka puhuttelee yleisöjä laajalti ympäri maailmaa.
Josefine Opsahlin Seidr (2022) on Hanna Hohdin oma tilausteos, joka pohjaa vanhaan pohjoismaiseen rautakaudella harjoitettuun seidr-taikuuteen, jonka avulla ennustettiin ja muokattiin tulevaa. Teoksessa alttoviulu on taikuuden harjoittaja, joka herättelee musiikillisen kielensä avulla voimia muista maailmoista ja ulottuvuuksista. Teoksen edetessä todellisen maailman ja sävellyksessä elektroniikan edustaman ajattoman maailman välinen muuri ikään kuin sulaa pois alttoviulistin toteuttaman rituaalin seurauksena. Opsahl on rakettimaista uraa tekevä sellisti-säveltäjä, joka palkittiin vuonna 2022 Tanskan kruunuprinssiparin myöntämällä merkittävällä Kulttuurin tähti -palkinnolla.
Hanna Hohdin taiteellisessa toiminnassa kietoutuu olennaisesti yhteen alttoviulu sekä taiteellinen suunnittelu. Kaiken toiminnan fokuksessa on monipuolisten ja kiinnostavien esitysten luominen vapaalle taidekentälle. Hannan tämän hetken tärkeimpiä projekteja ovat elokuussa 2022 Helsingin Juhlaviikoilla kantaesityksensä saanut elektroakustinen soolokonsertti Seidr, 1900-luvun alun englantilaisen kamarimusiikin esiintuominen ja levyttäminen yhdessä pianisti Anna Kuvajan kanssa, Kino Soi! -konserttien järjestäminen espoolaisessa funkkisleffateatterissa sekä kamarimusiikkia ja yhteiskunnallisia puheenvuoroja yhdistävien Kotilo-konserttien organisointi yhdessä viulisti Terhi Paldaniuksen kanssa. Hanna Hohdin taiteellista toimintaa ovat taiteilija-apurahoin tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taike sekä Koneen Säätiö.
Vapaa pääsy. Konsertteihin on 40 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Emme ota vastaan ennakkoilmoittautumisia, mutta jos haluat varmistaa oman paikkasi, voit noutaa paikkalipun Taidekodista sunnuntaina klo 12 alkaen.
Lämpimästi tervetuloa!
Kuva: Teemu Mattsson

Kuvailutulkatut opastukset järjestetään reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl Rosenqvistin entisessä kodissa Helsingin Töölössä. Opastuksilla tutustutaan Kirpilän keräämän suomalaisen taiteen kokoelman teoksiin. Näkövammaisille osallistujille tarjotaan mahdollisuus myös käsinein tunnustella määrättyjä esineitä ja veistoksia.
Kuvailutulkattuja opastuksia voi myös tilata omille ryhmille, taidekoti@skr.fi, tai p. 050 351 4337. Tilattuna opastuksen hinta on arkisin 70 € ja viikonloppuisin 90 €. Opastuksen voi tilata myös aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin museossa ei ole samaan aikaan muita kävijöitä. Tilatun opastuksen enimmäishenkilömäärä on 16 (sisältäen myös mahdolliset avustajat).
Taidekoti Kirpilä ei ole esteetön. Taidekoti sijaitsee kerrostalon kuudennessa kerroksessa, jonne on kulku veräjähissillä. Talon ulko-ovella on viisi porrasta, ja oven avaamista pitää pyytää summeria painamalla tai puhelimitse. Tarkat esteettömyysohjeemme löytyvät osoitteesta https://taidekotikirpila.fi/vierailu/
Lämpimästi tervetuloa!
Vapaa pääsy.
Kuva: Juhlaolohuone / Riitta Supperi

Konsthemmets guide, FM Eija Olsson berättar om reumaläkaren och konstsamlaren Juhani Kirpiläs liv och konstsamling.
Hjärtligt välkomna att bekanta er med Konsthemmet!
Fritt inträde.
Foto av Eija Olsson: Riitta Supperi
Taidekodin opas, FM Eija Olsson kertoo reumalääkäri ja taidekeräilijä Juhani Kirpilän elämästä ja taidekokoelmasta.
Lämpimästi tervetuloa tutustumaan Taidekotiin på svenska!
Vapaa pääsy.
Eija Olssonin kuva: Riitta Supperi

Häpeän kokemus tekee meistä inhimillisiä. Silti usein pyrimme välttämään tilanteita, joihin se liittyy. Taiteeseen on aina liittynyt vallankäyttöä ja normeja, ja siten luonnollisesti myös häpeän tunteita. Nyt pysähdymme häpeän äärelle pohtimaan, miten se ilmenee taiteessa, taidekeräilyssä ja taiteen kokemisessa.
Oppaana toimii Taidekodin opas, FM Karoliina Arola.
Lämpimästi tervetuloa!
Vapaa pääsy.
Karoliina Arolan kuva: Riitta Supperi

Esiintyjät ja ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.
Vapaa pääsy. Konsertteihin on 40 paikkaa, jotka täytetään saapumisjärjestyksessä. Emme ota vastaan ennakkoilmoittautumisia, mutta jos haluat varmistaa oman paikkasi, voit noutaa paikkalipun Taidekodista sunnuntaina klo 12 alkaen.
Lämpimästi tervetuloa!
Kuva: Salonki ja Arkiolohuone / Riitta Supperi

Taidekodin teoksista suuri osa on maisemia ja asetelmia – kuollutta luontoa. Mitä taidekokoelma kertoo suomalaisesta luontosuhteesta? Kiinnitämmekö huomiomme ympäristön kannalta olennaiseen, kun katselemme maisemaa? Mitkä taideteoksissa kuvatuista lajeista ovat sukupuuton partaalla?
Oppaana toimii Taidekodin opas Antti Solin.
Lämpimästi tervetuloa!
Vapaa pääsy.
Antti Solinin kuva: Riitta Supperi