Skolgrupper

Konsthemmet Kirpilä erbjuder skräddarsydda guidade turer för skolgrupper. Guidningen räcker ca 45 minuter. Turerna är avgiftsfria, men måste reserveras på förhand.

Under den guidade turen bekantar vi oss med Konsthemmet Kirpiläs samling omfattande över 500 konstverk, och genom den med Finlands historia och konsthistoria samt 1900-talets förnämliga hemmiljö, som har bevarats genom möblerna och den övriga inredningen.

Vid ankomst med en skolgrupp ber vi er vänligen notera att Konsthemmet Kirpilä är beläget i översta våningen av ett bostadshus. Hissen rymmer bara fyra personer, så stora grupper bedes använda trapporna. I trappuppgången bör man respektera de som bor i huset.

Konsthemmet Kirpiläs tambur är liten, typiskt för 1930-talets bostäder, och den rymmer bara ca 10 personer samtidigt. Speciellt under vintern med stora grupper måste av- och påklädandet ske i etapper. En del av eleverna får vänta med guiden i följande rum medan andra klär av/på sig. I Konsthemmet Kirpilä rör vi oss strumpfota eller med inneskor. Ryggsäckar och väskor skall lämnas i tamburen eller på kontoret.

Under guidningen berättar guiden om konstsamlingen och dess samlare samt om verk vilkas motiv speciellt kan intressera barn. Turen framskrider enligt barnens intresse och de uppmuntras att ställa frågor och presentera tankar om konstverken.

Konsthemmet Kirpilä är som ett hem, varmt och speciellt, men det är också ett konstmuseum. Man får se på allt, men inte röra utan speciellt tillstånd. På väggarna finns mycket värdefull konst, och därför man skall röra sig lungt tillsammans med gruppen. Under besöket ser framför allt lärarna och instruktörerna till att skoleleverna uppför sig sakligt.

Ifall gruppen inte anländer till den reserverade guidningen debiterar vi 45 euro, ifall den inte  avbokats.