Koululaisryhmät

Taidekoti Kirpilä tarjoaa lapsille räätälöityjä opastettuja kierroksia koululaisryhmille. Opastuksen kesto on n. 45 minuuttia. Kierrokset ovat maksuttomia, mutta vaativat etukäteisvarauksen.

Taidekoti Kirpilä esittelee reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) keräämää laajaa suomalaisen taiteen kokoelmaa. Kahdeksan huoneen ja 350 neliön huoneisto tarjoaa vaikuttavan elämyksen satojen taulujen ja veistosten keskellä. 1900-luvun ylellisen töölöläiskodin tunnelma ja henki on säilytetty alkuperäiseen tyyliin sisustetuissa tiloissa.

Koululaisryhmän kanssa saapuessa pyydämme huomioimaan, että Taidekoti Kirpilä sijaitsee kuusikerroksisen asuintalon ylimmässä kerroksessa. Hissiin mahtuu neljä henkilöä kerrallaan, joten suuret ryhmät käyttävät saapuessaan portaita. Porraskäytävässä tulee liikkua talon asukkaiden rauhaa kunnioittaen.

Taidekoti Kirpilän eteistilat ovat 1930-luvun asunnolle tyypillisesti pienehköt, ja eteiseen mahtuukin vain n. kymmenen henkeä kerrallaan. Erityisesti talviaikaan suurten ryhmien riisumisen ja pukemisen täytyy tapahtua erissä. Osa oppilaista voi odottaa oppaan kanssa seuraavassa huoneessa toisten pukiessa tai riisuessa. Taidekoti Kirpilässä liikutaan sukkasillaan tai sisäkengissä. Myös reput tulee jättää eteiseen tai toimistoon.

Ryhmän maksimikoko on n. 20 henkeä. Luokan oppilasmäärän ylittäessä tämän, pyydämme keskustelemaan järjestelyistä kierrosta varatessa. On hyvä, jos vierailulle osallistuu useampi kuin yksi aikuinen.

Koululaisopastuksella opas kertoo taidekokoelmasta ja sen keräilijästä ja aiheiltaan erityisesti lapsia kiinnostavista teoksista. Kokoelmasta löytyy esimerkiksi lukuisia eläinaiheisia töitä. Kierros etenee myös lasten kiinnostusten mukaan, eli lapsia kannustetaan esittämään kysymyksiä ja ajatuksiaan taideteoksista.

Taidekoti Kirpilä on kodinomainen, lämminhenkinen ja ainutlaatuinen, mutta se on myös taidemuseo. Kaikkea saa katsoa, mutta mihinkään ei saa koskea ilman lupaa. Seinillä on paljon arvotaidetta, minkä vuoksi tilassa tulee liikkua ryhmän mukana ja rauhallisesti. Vierailun aikana koululaisten asianmukaisesta käytöksestä huolehtivat ennen kaikkea mukana olevat opettajat ja ohjaajat.

Jos haluatte perua varaamanne opastuksen maksutta, se tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen sovittua ajankohtaa. Tätä myöhemmin perutuista opastuksista tai mikäli ryhmä jättää saapumatta varaamalleen kierrokselle, perimme varauksesta 45 euroa.